Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові преференції для аграріїв та проблемні питання бізнесу обговорили на нараді в Запорізькій ОВА

, опубліковано 10 березня 2023 о 10:44

У Запоріжжі під керівництвом голови обласної військової адміністрації Юрія Малашко відбулася нарада, присвячена змінам в оподаткуванні бізнесу в умовах воєнного стану. У заході взяли участь в.о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Руслан Рачинський, члени Громадської ради при податковій службі регіону, представники органів обласної влади та запорізьких підприємств.

Руслан Рачинський докладно розповів про застосування податкових преференцій для сільгоспвиробників, а також про актуальні та очікувані зміни в податковому законодавстві для бізнесу в умовах воєнного стану.

Керівник податкової служби регіону зазначив, що розроблений на виконання Постанови № 1364 та затверджений Мінреінтеграції перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, не може застосовуватися для цілей оподаткування, оскільки згідно з Податковим кодексом ключовою умовою можливості застосування платниками особливостей оподаткування є перелік територій, визначений саме Кабінетом Міністрів України.

За таких обставин альтернативним шляхом вирішення проблемних питань для платників є застосування Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання обов'язків платника податків згідно з наказом Міністерства фінансів України від 29 липня 2022 року № 225. Умови п. 69.1 підрозділу 10 Розділ ІІ Перехідних положень Податкового кодексу та цього наказу визначають порядок звільнення платників від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов'язків, якщо таке несвоєчасне виконання пов'язано з воєнним станом.

Відповідно до пункту 4 розділу ІІ Порядку платники мають право подати заяву, документи, інформацію про неможливість виконання податкових обов'язків одночасно з набуттям можливості виконання одного із податкових обов'язків (реєстрація податкових накладних, подання звітності, сплати невиконаного податкового зобов'язання та ін.) таким платником податку, але не пізніше 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платника податків.

Також Руслан Рачинський детально зупинився на проєкті Закону №8401 про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану, зміни якого направлені на відновлення довоєнного стану системи оподаткування. 

Крім того, учасники наради обговорили питання взаємодії податкової служби з платниками, напрацювання алгоритму діяльності громад деокупованих територій щодо відновлення роботи комунальних підприємств, механізм та терміни компенсації за нанесену майнову шкоду та шкоду земельним ресурсам, а також порядок розмінування сільськогосподарських угідь.

Фотоматеріали по темі