Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» із податківцями для пологівських, кам’янських та розівських платників

опубліковано 21 лютого 2022 о 16:43

Днями у Пологівській ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». Спілкуючись з платниками по телефону, начальник Пологівської інспекції Володимир Михайлов розповів про новації у сфері готівкового обігу для платників єдиного податку ІІ-ІV груп, згідно з якими з 1 січня 2022 року застосування реєстраторів розрахункових операцій стає обов’язковим при проведенні готівкових розрахунків.

Начальник інспекції детально розповів про порядок реєстрації та перереєстрації РРО. Найбільше запитань було щодо порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку. Посадовець звернув увагу платників, що Наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 р. №496 затверджено Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, який набрав чинності з 26 листопада 2021 року. Порядок визначає правила ведення обліку товарних запасів та поширюється на фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, які відповідно до Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зобов'язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку.

Також у ході розмови податківець нагадав, що фізичні особи-підприємці - платники єдиного податку І групи не зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО та вести облік товарних запасів.

Крім того, Володимир Михайлов звернув увагу на відповідальність, яка передбачена за незастосування РРО та/або ПРРО платниками податків під час проведення розрахункових операцій, відповів на питання, пов’язані з порядком заповнення та подання заяви про реєстрацію ПРРО за формою № 1-ПРРО, завантаженням програмного забезпечення «Програмний реєстратор розрахункових операцій» тощо.

На запитання були надані консультації у відповідності із діючим законодавством.

Разом з тим, посадовець відповів на запитання щодо одноразового добровільного декларування та деклараційної кампанії-2022.