Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Запорізькій області від 30.10.2015 №4130/10/08-01-17-01-17

, опубліковано 30 жовтня 2015 о 15:17

Про надання податкової консультації

Головне управління ДФС у Запорізькій області на виконання ст. 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) на Ваш лист щодо відображення у податковому розрахунку за ф. 1ДФ виплат працівникам у вигляді допомоги у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд СС ТВП), повідомляє.

За якою ознакою доходу відображаються у податковому розрахунку за ф. 1 - ДФ виплати працівникам у вигляді допомоги у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності з Фонду СС ТВП?

Згідно з п.п. 14.1.48 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) заробітна плата - основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму.

Абзацом другим ст. 2 Кодексу законів про працю України від 10 грудня 1971 року № 322-VIII встановлено, що працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою. Працівники мають право, зокрема, на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування у разі хвороби, повної або часткової втрати працездатості.

Відповідно до частини першої ст. 21 Закону України від 18 січня 2001 року № 2240-III «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатості та витратами, зумовленими похованням» (далі - Закон № 2240) фінансування страхувальника на окремий рахунок має здійснюватися протягом 10 робочих днів від надання належним чином оформленої заяви-розрахунку.

Пунктом 1 ст. 35 Закону № 2240 встановлено, що допомога по тимчасовій непрацездатості надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу).

Таким чином, виплати за листками непрацездатості (оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатості за рахунок коштів роботодавця та допомога по тимчасовій непрацездатості) з метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб прирівнюються до заробітної плати та включаються до складу місячного оподатковуваного доходу платника податку.

Нормами Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5 передбачено, що суми виплат у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні) розглядається з метою оподаткування як заробітна плата платника податку.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4, суми виплат у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні) з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності відображаються у податковому розрахунку за формою 1 - ДФ під ознакою доходу «101».

 

Перший заступник начальника                                                               О.П. Фоменко