Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Запорізькій області від 29.10.2015 №839/14/08-01-17-03-09

, опубліковано 29 жовтня 2015 о 17:09

Щодо несплати єдиного соціального внеску

Головне управління ДФС у Запорізькій області на виконання ст.15 Закону України від 02.10.1996 №393/96/ВР «Про звернення громадян» та ст. 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) в межах компетенції розглянуло Ваше звернення та повідомляє.

Відповідно до частини другої ст. 39 Закону України від 25 березня 1992 року № 2232-ХІІ „Про військовий обов’язок і військову службу” за громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування та форм власності.

Тобто, збереження та нарахування середнього заробітку працівників на час виконання державних або громадських обов’язків є гарантійною виплатою, яка входить до складу додаткової заробітної плати, а отже сума середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, є об’єктом оподаткування військовим збором на загальних підставах.

Згідно із частиною сьомою статті 7 Закону України від 08.07.2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі - Закон № 2464) не нараховується на виплати та не утримується єдиний внесок з виплат, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

У листі Державної фіскальної служби України від 31.07.2015 року N28068/7/99-99-17-03-01-17 зазначено, якщо роботодавець нараховує мобілізованим працівникам середній заробіток та не подає звіти на отримання компенсаційних виплат із бюджету (наприклад, через проблеми із засвідченням звітів військкоматами) і відповідно не отримує такі компенсації, то сума середнього заробітку, що виплачується за рахунок коштів роботодавця, у складі заробітної плати є базою нарахування та утримання єдиного внеску.

Таким чином, відповідно до норм діючого законодавства, якщо зазначене підприємство отримує компенсаційні виплати з бюджету у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, не повинно нараховувати та утримувати єдиний соціальний внесок з середньомісячної заробітної плати мобілізованого.

Додатково повідомляємо, підприємство не зареєстровано як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у Запорізькій області.

Отже, за отриманням усієї необхідної інформації щодо нарахування та сплати, вищезазначеним підприємством, сум єдиного внеску рекомендуємо звернутися до Головного управління ДФС у м.Києві за адресою: 04655, Україна, м. Київ, вул. Шолуденка, 33/19.


Перший заступник начальника                                                              О.П. Фоменко