Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Запорізькій області від 09.11.15 № 854/14/08-01-17-02-09

опубліковано 09 листопада 2015 о 12:30

Головне управління ДФС у Запорізькій області керуючись ст.191 Податкового кодексу України від 02.12.10 № 2755-VI із змінами та доповненнями та на виконання ст.15 Закону України від 02.10.96 № 393 «Про звернення громадян» в межах компетенції розглянуло Ваше звернення від 22.10.15, (вх. № 263/ФОП) та повідомляє наступне.

Чи має право ФОП ініціювати документальну позапланову перевірку, за результатами якої сформувати та надати звіт згідно з таблицею 3 додатка 6 до Порядку № 435 "Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" ?

Згідно частини 1 пункту 4 статті 4 розділу ІІ Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від 08.07.10 N 2464-VI із змінами та доповненнями (далі Закон № 2464), платниками єдиного внеску є: фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування.

Відповідно п. 15 розділу ІІ Наказу Мінфіну від 14.04.2015 № 435 "Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Порядок) відповідальним за правильність та достовірність заповнення Звіту є страхувальник.

Відповідно частини 4 статті 4 розділу ІІ Закону № 2464, особи, зазначені у пункті 4 частини першої цієї статті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Згідно наявної інформації, Вами за 2013 та 2014 роки добровільно надані до ДПІ звіти про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску з річними сумами до сплати 4800,76 грн. та 5080,08 грн. відповідно.

Відповідно до підпункту 1 пункту 2 статті 6 Закону № 24641, платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Відповідно пп.20.1.4. п.20.1 ст.20 податкового Кодексу України від 02.12.10, № 2755-VI (далі Кодекс) контролюючі органи мають право проводити відповідно до законодавства перевірки і звірки платників податків (крім Національного банку України), у тому числі після проведення процедур митного контролю та/або митного оформлення.

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.14 №71-VIII (далі Закон № 71) з 01.01.15 встановлені обмеження щодо здійснення контролюючими органами заходів контролю.

Так, зокрема п. 3 Прикінцевих положень Закону № 71 встановлено, що у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявкою суб'єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України.

Зазначене обмеження не поширюється на перевірки суб'єктів господарювання, що ввозять на митну територію України та/або виробляють та/або реалізують підакцизні товари, на перевірки дотримання норм законодавства з питань наявності ліцензій, повноти нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску, відшкодування податку на додану вартість.

Пунктом 2 статті 78 Кодексу передбачено, що обмеження у підставах проведення перевірок платників податків, визначені цим Кодексом, не поширюються на перевірки, що проводяться на звернення такого платника податків, або перевірки, що проводяться у межах кримінального провадження.

Згідно пункту 16 розділу ІУ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.15 № 435 (далі – Порядок № 435), який набрав чинності з 30.04.15, фізичні особи - підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, яким за результатами проведеної перевірки збільшено або зменшено зобов'язання, формують і подають до фіскальних органів Звіт згідно з таблицею 3 додатка 6 до цього Порядку протягом одного календарного місяця після здійснення відповідних розрахунків.

Враховуючи зазначене, фізична особа – підприємець, має право ініціювати документальну позапланову перевірку, за результатами якої сформувати та надати звіт згідно з таблицею 3 додатка 6 до Порядку № 435 до фіскальних органів на підставі акта перевірки страхувальника (обов’язковим є зазначення номера і дати акта) і відомостей про суму, якою збільшено або зменшено зобов’язання.

Одночасно повідомляємо, що якщо Ви вважаєте, що діями або бездіяльністю будь-яких осіб порушено Ваші права, Ви маєте право відповідно до вимоги ст.55 Конституції України, звернутись до суду за їх захистом.


Заступник начальника                                                           Р.Ю. Гришко