Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Запорізькій області від 08.12.2015 №4524/10/08-01-17-01-17

, опубліковано 09 грудня 2015 о 14:43

Про надання роз’яснення

Головне управління ДФС у Запорізькій області на Ваші запити «» щодо порядку складання податкових накладних у разі отримання коштів перевізником за послуги з перевезення пасажирів від автостанції, яка здійснює продаж квитків на такі перевезення, повідомляє.

Згідно з підпунктами «а» і «б» п. 185.1 ст. 185 ПКУ об’єктом оподаткування податком на додану вартість (далі – ПДВ) є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України.

Виходячи з викладених у Ваших запитах умов, послуга із перевезення надається пасажиру самим перевізником і відповідно до п.п. 14.1.185 п. 14.1 ст. 14 ПКУ є операцією постачання.

База оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання товарів/послуг визначається згідно із п. 188.1 ст. 188 ПКУ.

Згідно з п. 201.1 ст. 201 ПКУ платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи, та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних.

При цьому відповідно до п. 201.4 ст. 201 ПКУ податкова накладна складається у день виникнення податкових зобов’язань продавця.

Для цілей п. 201.4 ст. 201 ПКУ ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць.

Податкова накладна може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо податкова накладна не була складена на ці операції) у разі:

здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), розрахунки за які проводяться через касу/реєстратори розрахункових операцій або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника);

виписки транспортних квитків, готельних рахунків або рахунків, які виставляються платнику податку за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер постачальника (продавця), крім тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами;

надання платнику податку касових чеків, що містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального та податкового номерів постачальника).

Враховуючи викладене, при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг за готівку особам, що не зареєстровані платниками ПДВ, розрахунки за які проводяться через касу/реєстратори розрахункових операцій або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника), такий постачальник може складати податкові накладні за щоденними підсумками операцій (якщо попередньо не були складені податкові накладні на ці операції).

При цьому при постійних зв’язках з особами, що не зареєстровані платниками ПДВ, а саме у випадках, коли операції з постачання товарів/послуг здійснюються за готівку таким особам два і більше разів на місяць на підставі відповідного договору, в якому і визначені періодичність поставки таких товарів/послуг та порядок оплати їх вартості, не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, може бути складена одна зведена податкова накладна, в якій зазначити загальний обсяг операцій з постачання товарів таким покупцям.
Перевізник складає податкову накладну на повну вартість послуг перевезення за подією, яка відбулася раніше.

Форма та Порядок заповнення податкової накладної затверджені наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 № 957, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України від 13.10.2014 за № 1235/26012 (далі - Порядок № 957).

До внесення відповідних змін до форм податкової накладної/розрахунку коригування, в частині виключення з них реквізитів, які не передбачені новою редакцією п. 201.1 ст. 201 ПКУ, а також реквізитів, які втратили актуальність у зв’язку із запровадженням системи електронного адміністрування ПДВ, податкова накладна/ розрахунок коригування складаються за формою, встановленою Порядком № 957, але з урахуванням норм Закону України від 16 липня 2015 року № 643-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість».

Враховуючи, що послуги з перевезення надаються кінцевому споживачу, податкова накладна згідно з п. 9 Порядку № 957 не видається отримувачу (покупцю) товарів/послуг. При цьому, не зважаючи на те, що кошти від надання послуг з перевезення перевізник отримує від автостанції, відповідно до п. 12 Порядку № 957 у рядку «Особа (платник податку) – покупець» податкової накладної зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» відображається умовний ІПН «100000000000».

 


В.о. начальника                                              Р.Ю.Гришко