Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Запорізькій області від 16.10.2015 №805 /14/08-01-21-00-16

, опубліковано 16 жовтня 2015 о 16:06

Про надання податкової консультації

Головне управління ДФС у Запорізькій області на виконання ст.15 Закону України від 02.10.1996 №393/96-ВР «Про звернення громадян» та ст. 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) в межах компетенції розглянуло Ваше звернення б/н (вх. від 31.08.2015 №220/ФОП) та повідомляє.


1.Чи має право СГ здійснювати роздрібну торгівлю винами столовими на розлив з тари (посуду) місткістю менше 50 літрів у тару (посуд) покупця на винос?


2. Чи має право СГ здійснювати роздрібну торгівлю винами столовими на розлив з тари (посуду) місткістю менше 50 літрів і іншу тару (посуд) покупцю на винос?

 

За визначеннями понять у статті 1 Закону України від 16.06.2005 N 2662-IV «Про виноград та виноградне вино» (далі закон №2662) вино це алкогольний напій, вироблений з винограду, міцність якого набувається внаслідок спиртового бродіння роздушених ягід або свіжовіджатого соку, в т.ч. для столових вин шляхом повного чи неповного збродження сусла.


Статтею 11 Закону від 19.12.1995 №481 "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (далі ЗУ №481) встановлено єдині вимоги до маркування алкогольної продукції та розливу її в тару, виготовлену з певних матеріалів. Цією ж статтею визначено й конкретну місткість тари (посуду), в яку можна розливати горілку, лікеро-горілчані вироби та виноробну продукцію. Розлив виноробної продукції (крім сидру і перрі (без додання спирту) здійснюється виключно у передбачену діючими стандартами скляну тару, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла, глазурованої кераміки або дерева, упаковку типу "Tetra-Pak" і "Bag in box". Розлив виноробної продукції (крім сидру і перрі (без додання спирту) здійснюється виключно у тару (посуд) місткістю 0,05 л, 0,1 л, 0,2 л, 0,25 л, 0,275 л, 0,35 л, 0,375 л, 0,4 л, 0,45 л, 0,5 л, 0,61 л, 0,68 л, 0,7 л, 0,75 л, 0,8 л, 1,0 л і більше. Розлив в тару місткістю від 50 до 600 л дозволено тільки для вин сухих і з доданням спирту (виноматеріалів оброблених) виноградних ординарних і марочних із дотриманням вимог матеріалів із яких виготовлена зазначена тара.


Відповідно до вимог статті 6 Закону №2662 додавання спирту етилового або спиртованих виноматеріалів чи сусла (містеля) до вин столових не допускається. З врахуванням зазначеного розлив столових вин у тару місткістю від 50 до 600 л заборонено.


Крім того п.226.6 статті 226 Податкового Кодексу України та п.5 розділу «Виробництво та зберігання марок акцизного податку» Постанови КМУ від 27.12.2010 №1251 «Про затвердження Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів» (далі Положення) визначено, що маркуванню підлягають усі алкогольні напої з вмістом спирту етилового понад 8,5 відсотка об'ємних одиниць. Так, як статтею 6 Закону №2662 заборонено випуск столових вин із вмістом спирту нижче 9 відсотків об'ємних, сортових - 9,5 і марочних - 10 відсотків об'ємних, то усі столові вина повинні бути марковані за винятком алкогольних напоїв, що були ввезені на територію України в автомобільних і залізничних цистернах, а також у баках, бачках та інших ємностях місткістю більш як 5 літрів з метою продажу або обміну на митній території України.


Положенням визначено також загальні вимоги щодо маркування алкогольних напоїв, в т.ч. щодо оклеювання марками акцизного податку, а саме (п.22 розділу «Маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів»): марки наклеюються на пляшку П- чи Г-подібним способом через горловину, а у разі реалізації напоїв в упаковках (типу "Tetra Pak") марки наклеюються по осі упаковки на верхній площині. Тобто марка може бути наклеєна лише на пляшку або упаковку типа "Tetra Pak". Таким чином діючим законодавством не передбачено норми щодо маркування такої тари як бачки цистерни, баки, бочки тощо.


Одночасно діє заборона щодо ввезення на митну територію України, зберігання, транспортування, прийняття на комісію з метою продажу та продаж на митній території України маркованих з порушенням вимог цього Порядку алкогольних напоїв та тютюнових виробів. (п.24 розділу «Маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів» Положення).


Статтею 1 Закону №481 реалізацію алкогольних напоїв на розлив віднесено до різновиду роздрібної торгівлі.


Обмеження щодо продажу алкогольних напоїв викладені у статті 15 3 Закону №481, в т.ч. зазначеною статтею визначено, що продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється тільки суб'єктам господарювання громадського харчування та спеціалізованим відділам, що мають статус суб'єктів господарювання громадського харчування, суб'єктів господарювання з універсальним асортиментом товарів.


Таким чином роздрібна торгівля на розлив столовими винами можлива за умови дотримання вищенаведених норм законодавства.