Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Запорізькій області від 12.03.2016 № 794/08-01-12-03-09

, опубліковано 14 березня 2016 о 15:21

Про надання відповіді

ГУ ДФС у Запорізькій області розглянуло в межах законодавства Ваш лист (……..) з питання застосування пільги зі сплати земельного податку та повідомляє наступне.

Податковий кодекс України (далі – ПКУ) регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов’язки, компетенцію контролюючих органів (п. 1.1 ст. 1 ПКУ).

Відповідно до п. 12.3 ст. 12 ПКУ сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків і зборів.

При цьому, при прийнятті рішення про встановлення місцевих податків і зборів обов’язково визначаються об’єкт оподаткування, платник податків і зборів, розмір ставки, податковий період та інші обов’язкові елементи, визначені ст. 7 цього Кодексу з дотриманням критеріїв, встановлених р. ХІІ цього Кодексу для відповідного місцевого податку чи збору (п.п. 12.3.2 п. 12.3 ст. 12 ПКУ).

Зокрема, під час встановлення податку можуть передбачатися податкові пільги та порядок їх застосування (п. 7.2 ст. 7 ПКУ).

Органи місцевого самоврядування встановлюють ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території (п. 284.1 ст. 284 ПКУ).

Рішенням Запорізької міської ради від 30.06.2016 № 6 «Про встановлення податку на майно (в частині плати за землю)» (далі – Рішення № 6), яке набрало чинності з 01.01.2016, на території м. Запоріжжя (далі – місто) встановлено податок на майно (в частині плати за землю) та затверджено положення (далі – Положення), що визначає механізм справляння та порядок сплати цього податку (в частині плати за землю).

Згідно із п.п. 2.5.2 п. 2.5 р. 2 Положення, затвердженого Рішенням № 6, від сплати земельного податку звільняються, зокрема, комунальні і державні заклади та підприємства, які здійснюють театральну та концертну діяльність, забезпечують функціонування театральних та концертних залів, діяльність із підтримки театральних і концертних заходів, функціонування спортивних споруд.
Враховуючі наведене, у разі здійснення комунальними і державними закладами та підприємствами міста діяльності (що підтверджується довідкою з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України), визначеної п.п. 2.5.2 п. 2.5 р. 2 Положення, затвердженого Рішенням № 6, застосування пільги щодо сплати земельного податку такими закладами та підприємствами є правомірним.

Разом з тим, якщо платники податку, які користуються пільгами з цього податку, надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, податок за такі земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території.

Ця норма не поширюється на бюджетні установи у разі надання ними будівель, споруд (їх частин) в тимчасове користування (оренду) іншим бюджетним установам, дошкільним, загальноосвітнім навчальним закладам незалежно від форм власності і джерел фінансування (п. 284.3 ст. 284 ПКУ).


В.о. начальника                   Р.Ю. Гришко