Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Запорізькій області від 21.02.2017 №952/10/08-01-12-03-11

, опубліковано 27 лютого 2017 о 16:47

Про надання податкової консультації

Головне управління ДФС у Запорізькій області за результатами розгляду листа «» щодо відображення у бухгалтерському обліку громадської організації операцій, пов’язаних з наданням благодійної допомоги та заповнення Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, в межах компетенції, повідомляє наступне.

Органи державної фіскальної служби України здійснюють свою діяльність в межах функцій, визначених статтею 19 1 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), зокрема надають індивідуальні податкові консультації, інформаційно-довідкові послуги з питань податкового та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на контролюючі органи.

Регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності (п. 2 ст. 6 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні").

Отже, з питання відображення у бухгалтерському обліку громадської організації операцій, пов’язаних з наданням благодійної допомоги, слід звертатися до Міністерства фінансів України.

Щодо визначення операції, яка описана в ситуації 1 у вищезазначеному листі, як благодійної діяльності, то для здійснення правомірного висновку необхідно провести аналіз умов трьохстороннього договору, згідно якого було здійснено операцію та статутних документів організації.

Стосовно питання відображення у Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, затвердженого наказом МФУ від 17.06.2016 № 553 витрат на проведення діяльності громадської організації, зокрема, витрат на відрядження директора з метою здійснення статутної діяльності організації, то форма зазначеного Звіту передбачає рядок 2.4 «Витрати, що здійснюються неприбутковими організаціями для провадження діяльності, визначеної для них як основна законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації».

Згідно п.50.1.ст.50 Податкового кодексу України у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 цього Кодексу) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлені.

При цьому, нормами цього підпункту передбачено, що штрафні санкції застосовуються платником податку у разі самостійного виявлення факту заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів.



Заступник начальника                                                  Е.В. Слепян