Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи подається Додаток «КІК» до декларації про доходи, якщо сукупний дохід усіх КІК однієї контролюючої особи із всіх джерел не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду, та у платника є обов’язок подання декларації з інших підстав?

, опубліковано 02 листопада 2023 о 16:51

Відповідно до підпункту 39 прим. 2.1.2 пункту 39 прим. 2.1 статті 39 прим. 2 ПКУ контролюючою особою є, зокрема, фізична особа – резидент України, що є прямим або опосередкованим власником (контролером) КІК.
Відповідно до підпункту 39 прим. 2.5.5 пункту 39 прим. 2.5 статті 39 прим. 2 розділу І ПКУ, зокрема, фізична особа – резидент України зобов’язана повідомляти контролюючий орган про:

– кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній юридичній особі або початок здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог цієї статті;

– заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи;

– кожне відчуження частки в іноземній юридичній особі або припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до втрати визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог цієї статті;

– ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

Форма та порядок надсилання до контролюючого органу Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи затверджені наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2021 № 512.

Повідомлення надсилається до контролюючого органу за основним місцем обліку фізичної особи – резидента протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю) засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Водночас, пунктом 39 прим. 2.5 статті 39 прим. 2 розділу І ПКУ встановлені вимоги щодо складання та подання Звіту про контрольовані іноземні компанії. Зокрема, підпунктом 39 прим. 2 5.2 пункту 39 прим. 2.5 статті 39 прим. 2 розділу І ПКУ передбачено, що контролюючі особи зобов’язані подавати Звіт про контрольовані іноземні компанії до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та кваліфікованого електронного підпису.

До Звіту в обов’язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності КІК, що підтверджують розмір прибутку КІК за звітний (податковий) рік. Якщо граничні строки підготовки фінансової звітності у відповідній іноземній юрисдикції спливають пізніше граничних строків подання Декларації, такі копії фінансової звітності КІК подаються разом Декларацією за наступний звітний (податковий) період.

Відповідно до підпункту 39 прим. 2.2.2 пункту 39 прим. 2.2 статті 39 прим. 2 ПКУ об’єктом оподаткування для податку на доходи фізичних осіб контролюючої особи є частина скоригованого прибутку КІК, пропорційна частці, якою володіє або яку контролює така фізична особа на останній день відповідного звітного періоду, щодо якого розраховується скоригований прибуток КІК, що обчислюється відповідно до правил, визначених ст. 39 прим. 2 ПКУ. Зазначена частина прибутку КІК включається до складу загального річного оподатковуваного доходу контролюючої особи в порядку, визначеному пунктом 170.13 статті 170 ПКУ. 

Згідно з підпунктом 170.13.1 пункту 170.13 статті 170 ПКУ платник податку – резидент, що визнається контролюючою особою щодо КІК, зобов’язаний визначити частину прибутку КІК відповідно до положень статті 39 прим. 2 ПКУ та включити її до загального оподатковуваного доходу, що відображається в Декларації та оподатковується за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 ПКУ.

Підпунктом 39 прим. 2.4.1 пункту 39 прим. 2.4 статті 39 прим. 2 ПКУ визначено перелік умов, у разі додержання яких скоригований прибуток КІК не підлягає включенню, зокрема, до загального оподатковуваного доходу.

Водночас, незалежно від виконання умов, передбачених підпунктом 39 прим. 2.4.1 пункту 39 прим. 2.4 статті 39 прим. 2 ПКУ, скоригований прибуток КІК не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу, не є об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств контролюючої особи у разі, якщо загальний сукупний дохід усіх КІК однієї контролюючої особи із всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду (підпункт 39 прим. 2.4.2.1 підпункту 39 прим. 2.4.2 пункту 39 прим. 2.4 статті 39 прим. 2 ПКУ). 

Форма Декларації та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17.05.2022 № 143).

Згідно з приміткою 8 до Декларації рядок 10.14 «Частина прибутку контрольованої іноземної компанії (додаток(и) КІК)» розділу ІІ «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу» Декларації заповнюється відповідно до підпункту 170.13 прим. 1 статті 170 ПКУ та проставляється кількість поданих додатків «КІК» за їх наявності.

При цьому, у графі 3 рядка 10.14 вказується сума скоригованого прибутку КІК, розрахованої відповідно до положень статті 39 прим. 2 ПКУ та з урахуванням вимог статті 170 ПКУ (підпункт 17 пункту 2 розділу ІІІ Інструкції).
Відповідно до пункту 9 розділу ІІІ Інструкції у додатку КІК «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначених з частини прибутку КІК» (Додаток «КІК») до Декларації зазначаються данні платниками податку – резидентами, що визнаються контролюючою особою щодо КІК.

Додаток «КІК» заповнюється окремо по кожній КІК. Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, що підлягають сплаті з прибутку КІК, розраховуються відповідно до положень статті 39 прим. 2 ПКУ та підпункту 170.13 прим.1 статті 170 ПКУ.

Враховуючи викладене, не подається Додаток «КІК» до Декларації та не заповнюється рядок 10.14 розділу ІІ Декларації, у разі якщо загальний сукупний дохід усіх КІК однієї контролюючої не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду.

При цьому, контролююча особа – фізична особа не звільняється від обов’язку подання до контролюючого органу у встановлені ПКУ терміни Повідомлення та Звіту.