Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Результати роботи з повідомленнями про корупцію в Головному управління ДПС у Запорізькій області за перше півріччя 2020 року

, опубліковано 17 липня 2020 о 09:23

Прагнення українського суспільства подолати корупцію та мінімізувати їх суспільно-політичні погляди наслідки стало основоположним напрямом сучасної стратегії розвитку України. Досягнення успіху у цьому процесі є передумовою для демократичних перетворень у державі, зміцнення національної безпеки, зростання її економічного потенціалу, формування у суспільстві довіри до влади, покращання добробуту громадян України.

Удосконалення антикорупційного законодавства України, утворення нових антикорупційних інституцій зумовило останнім часом докорінні зміни національної системи запобігання та протидії корупції, що, у свою чергу, вимагає врахування цих обставин і в організації діяльності Державної фіскальної служби України, створення нових відомчих ефективних механізмів зниження рівня корупції, забезпечення умов для доброчесної поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій держави.

Слід зазначити, що подолання корупції в органах ДПС є одним із першочергових завдань українського суспільства, оскільки існуючі прояви корупції негативно впливають на рівень надходжень грошових коштів до державного бюджету, на ефективність діяльності податкових органів, їх рейтинг, взаємовідносини з платниками податків тощо.

Значна роль у запобіганні корупції відіграє механізмам громадського контролю, зворотного зв'язку з платниками та громадянами. 

Так, відділом з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Запорізькій області упродовж першого півріччя 2020 року отримано 9 повідомленнь щодо причетності службових осіб структурних підрозділів ГУ ДПС в області до вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень вимог Закону, у т.ч.: 2 повідомлення надійшло від спеціально уповноваженого суб’єкта у сфері протидії корупції, 4 від фізичних осіб (за виключенням працівників органів ДПС) та 3 повідомлення від працівників органів ДПС.

За результатами розгляду повідомлень, викладена інформація не знайшла свого підтвердження у 6 випадках, відповідно 3 інформації підтвердилися. Винних службових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності, а також матеріали перевірки направлено до спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції для прийняття рішення відповідно до чинного законодавства.

Також, підрозділом упродовж звітного періоду, у 68 випадках вжито заходів щодо запобігання та усунення конфлікту інтересів, відповідно до ст.33 Закону України «Про запобігання корупції» (зовнішній контроль).

Упродовж січня-червня 2020 року працівниками підрозділу вжито 68 організаційно-роз’яснювальних заходів, серед них: у колективах структурних підрозділів ГУ ДПС (ДФС) в області проведено навчальних заходів (лекції, семінарів) – 8, переважна частина з яких проведена на тематику декларування 2020 року.

Інформацію про роботу підрозділу упродовж першого півріччя 2020 року, а також про важливу інформацію, пов’язану із активізацією шахрайських дій у відношенні СГД області з боку «телефонних шахраїв», інформативні оголошення щодо нового сервісу в Національному агентстві з питань запобігання корупції – багатоканальної «Гарячої лінії», щодо законодавчих змін, які стосуються суб’єктів декларування з початку кампанії подання щорічних декларацій, тощо, - зроблено 8 публікацій на субсайті територіального органу ДПС, 5 публікацій у друкованих ЗМІ, а також 10 публікацій в мережні інтернет та соцмережах.

У зв’язку із посиленням наступальної роботи з викорінення проявів корупційних та інших неправомірних дій з боку службових осіб ГУ ДПС у Запорізькій області, просимо небайдужих громадян та суб’єктів господарської діяльності області повідомляти про такі факти:

- з використанням засобів поштового зв’язку, на адресу: 69107, м.Запоріжжя, пр. Соборний буд.166;

- на електронну адресу відділу з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Запорізькій області області

(крім звернень громадян та запитів на отримання публічної інформації);

- під час особистого прийому громадян керівництвом та службовими особами ГУ (інформація про порядок запису на прийом, а також графік особистого прийому розміщуються на офіційному субсайті ГУ ДПС у Запорізькій області);

- у письмовому вигляді та/або засобами телефонного зв’язку (контактний телефон: (061) 219-05-21 та (061)219-05-74), де є змога подати таке повідомлення безпосередньо працівникам відділу з питань запобігання та виявлення корупції.