Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яким чином платники податків можуть повідомити про вчинення працівниками органів ДПС неправомірних дій або корупційних правопорушень?

, опубліковано 08 листопада 2023 о 11:08

Платники податків можуть повідомити про вчинення працівниками органів ДПС корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень, або інших порушень Закону України від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII «Про запобігання корупції» у випадках:

використання своїх службових повноважень або свого становища та пов’язаних з цим можливостей з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб; 

обмеження щодо одержання подарунків; 

обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності; 

обмеження після припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави, місцевого самоврядування; 

обмеження спільної роботи близьких осіб; 

конфлікт інтересів;

порушення етичних норм поведінки; 

порушення вимог фінансового контролю; 

незаконне використання інформації, що стала відома особі у зв’язку з виконанням службових повноважень.

Права та гарантії захисту викривача, а також захист трудових прав викривача встановлені статтями 53 прим. 3 та 53 прим. 4 Закону № 1700.

Методичні рекомендації з питань прийняття та розгляду повідомлень про корупцію в органах Державної податкової служби, затверджені наказом ДПС від 03.09.2020 № 468, та розміщені на вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Діяльність/Законодавство про діяльність/Накази про діяльність.

Повідомлення про корупцію – це повідомлення особи, що містить фактичні дані, що підтверджують можливе вчинення працівником (працівниками) органів ДПС, іншими суб’єктами (особами), на яких поширюється дія вимог Закону № 1700, корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, іншого порушення Закону № 1700, які можуть бути перевірені (абзац п’ятий пункту 1.2 розділу І Методичних рекомендацій).

З урахуванням пункту 1.3 розділу І Методичних рекомендацій платники податків можуть повідомляти до ДПС щодо неправомірних дій працівників органів ДПС, а також про можливі корупційні дії та пов’язані з корупцією правопорушення:

з використанням засобів поштового зв’язку на адресу: Львівська площа, 8, м. Київ, 04053;

через поштову скриньку, розміщену в холі адміністративної будівлі ДПС, за адресою: Львівська площа, 8, м. Київ;

на електронну адресу post@tax.gov.ua (крім звернень громадян та запитів на отримання публічної інформації);

під час особистого прийому громадян керівництвом та посадовими особами ДПС (інформація про порядок запису на прийом та графік особистого прийому розміщується на вебпорталі ДПС); 

засобами комунікації через Контакт-центр ДПС: за телефоном 0 800 501 007 (прослухавши інтерактивний голосовий автовідповідач – ) послідовно обрати напрямок «5» та натиснути 1) та на електронну адресу idd@tax.gov.ua;

на електронну адресу Департаменту з питань запобігання та виявлення корупції upzvk@tax.gov.ua і через вебпортал ДПС (з використанням банера «STOP корупції»).

До територіальних органів ДПС повідомлення про корупцію можуть надходити наявними засобами зв’язку з урахуванням можливості використання засобів зв’язку, вказаних у пункті 1.3 розділу І Методичних рекомендацій (пункт 1.4 розділу І Методичних рекомендацій).

При цьому звертаємо увагу, що у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України на території України введено воєнний стан відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», ДПС тимчасово припинено проведення особистого прийому громадян.