Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Бердянщині готуються до відкриття курортного сезону-2021

, опубліковано 11 червня 2021 о 10:00

Ведення господарської діяльності під час курортного сезону у 2021 році та порядок застосування реєстраторів розрахункових операцій стали ключовими питаннями під час семінару для суб’єктів господарювання фізичних та юридичних осіб у Бердянській державній податковій інспекції.

Відкрила семінар та розповіла про справляння туристичного збору начальник Бердянського відділу камеральних перевірок Головного управління ДПС у Запорізькій області Оксана Федорова. Вона нагадала, що на території Бердянської громади згідно з рішенням Бердянської міської ради від 26.06.2019 року № 17, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення ставка туристичного збору становить 0,1 відсотка від розміру мінімальної заробітної плати. Таким чином, платники туристичного збору на території Бердянської громади цього року сплачують суму збору у розмірі 6 гривень за добу на кожного відпочиваючого.

Оксана Федорова акцентувала увагу присутніх на тому, хто повинен сплачувати туристичний збір та хто звільняється від його сплати, який розрахунковий документ необхідно надати туристу за готельні послуги, в яких випадках необхідно оформлювати підприємництво при здачі житла відпочиваючим і хто може цього не робити. Проте, все одно, відповідно до Податкового кодексу, такі доходи підлягають обов’язковому декларуванню. Тобто всі громадяни, які надають в найм своє житло, повинні обов’язково подати декларацію, сплатити податок на доходи фізичних осіб у розмірі 18% та 1,5% військового збору від отриманого доходу.

Ще одним з важливих питань семінару було застосування реєстраторів розрахункових операцій та проведення операції «Курорт-2021». Кому необхідно застосовувати РРО, переваги використання програмних РРО та про проведення контрольно-перевірочних заходів у період курортного сезону 2021 року розповіла учасникам заходу начальник відділу фактичних перевірок управління аудиту ГУ ДПС у Запорізькій області Марина Костирко. Вона наголосила на необхідності дотримання законодавства при здійсненні господарської діяльності суб’єктами господарювання на узбережжі Азовського моря у період курортного сезону, а саме: проведення розрахункових операцій на повну суму покупки з роздрукуванням чеків, здійснення торгівлі підакцизними товарами за наявності ліцензій тощо.

Питання оподаткування готельних послуг за зниженою ставкою ПДВ озвучила заступник начальника Бердянського відділу камеральних перевірок Олена Пономаренко.

Також фахівці податкової розповіли про сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та плату за землю з фізичних осіб, про особливості подання в електронному вигляді заяв про внесення змін до реєстру платників єдиного податку. Нагадали про необхідність оформлення належним чином найманої праці та виплати зарплати не менше встановленого законодавством рівня.

Наприкінці заходу Оксана Федорова закликала всіх суб’єктів господарювання та громадян, які працюють у сфері відпочинку, дотримуватися податкового законодавства, мати всі необхідні дозвільні документи та самостійно декларувати отримані доходи та сплачувати податки.

Податкова служба готова сприяти підприємцям, надавати консультації, проводити роз’яснювальну роботу аби запобігти помилок, пов’язаних із реалізацією підакцизної продукції, застосуванням РРО та використанням праці найманих працівників.

Фотоматеріали по темі