Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Земельні питання у фокусі уваги місцевої влади Бердянська та представників податкової служби

, опубліковано 01 грудня 2021 о 11:52

Днями начальниця Бердянського відділу камеральних перевірок Головного управління ДПС у Запорізькій області Оксана Федорова зустрілася із заступником міського голови міста Бердянська Оленою Божковою.

Робоча зустріч була присвячена питанню сплати орендної плати за користування земельними ділянками комунальної власності та наявності заборгованості зі сплати за землю.

У заході також взяли участь начальник Бердянського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок ГУ ДПС у Запорізькій області Олександр Прошутінський, начальник фінансового управління міськвиконкому Наталя Бочкова, фахівці юридичної служби та управління земельних відносин міської ради.

Заступниця міського голови зазначила, що одним з джерел наповнення місцевого бюджету є надходження плати за землю. Бюджети безумовно, мають одержувати кошти за використання земель державної i комунальної власності. Відповідно до норм чинного законодавства суб’єкти господарювання зобов’язані або мати право власності на земельну ділянку, або укласти договір оренди на її використання.

Оксана Федорова повідомила присутнім, що за результатами проведеної інвентаризації договорів оренди за період 2021 року, укладених між суб`єктами господарської діяльності та Бердянською міською радою, встановлено непоодинокі випадки невідповідності ставок податку, вказаних у діючих договорах оренди землі до прийнятих рішень. Це призвело до втрат місцевого бюджету за останні три роки на суму 685,8 тисячі гривень.

Також посадовиця окреслила проблемні питання та запропонувала розглянути їх на комісії з питань визначення збитків, завданих внаслідок порушення земельного законодавства.

Разом з тим, на нараді обговорили заходи впливу на суб’єктів господарювання, направлені на скорочення заборгованості зі сплати за землю.

Податківці та представники органів місцевого самоврядування були одностайні у думці, що тільки спільна робота забезпечить додаткові надходження до місцевого бюджету за рахунок плати за землю та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власносі.

Крім того, під час заходу йшлося про особливості одноразового добровільного декларування активів фізичних осіб.

На завершення зустрічі учасники домовилися про оперативний обмін інформацією щодо озвучених питань.