Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Координаційна рада підприємців у Бердянському міськвиконкомі: застосування РРО та облік товарних запасів

опубліковано 17 січня 2022 о 10:56

Для того, щоб проінформувати бердянських ФОПів та роз’яснити деякі питання ведення обліку товарних запасів, застосування РРО та програмних РРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп у Бердянському міськвиконкомі минулого тижня провели засідання Координаційної ради з питань розвитку підприємництва та захисту прав споживачів.

На нараді були присутні підприємці, працівники виконкому та податкової служби.

Онлайн-консультацію щодо впровадження та практичного застосування РРО провела фахівець відділу фактичних перевірок Головного управління ДПС у Запорізькій області Світлана Чічкань.

Говорячи про переваги новітніх реєстраторів розрахункових операцій, вона наголосила, що програмні РРО дозволяють вести облік товарів, формувати звітність за будь-який період, фіксувати дату, час та деталі розрахункової операції, сканувати штрих-код для отримання ціни товару з баз даних та багато іншого.

Разом з тим, начальниця Бердянського відділу камеральних перевірок Головного управління ДПС у Запорізькій області Оксана Федорова розповіла про Порядок ведення обліку товарних запасів, затверджений Наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496.

Вона зауважила, що цей Порядок поширюється на ФОПів на загальній системі оподаткування; платників єдиного податку, які є платниками ПДВ; платників єдиного податку, які реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, лікарські засоби та вироби медичного призначення, ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння тощо.

Під час наради розібрали питання, в якому вигляді та як ведеться Форма обліку товарних запасів, як оформлювати внутрішнє переміщення товарів між ФОПом та його окремими місцями продажу (господарськими об'єктами).

Оксана Федорова наголосила, що первинні документи, на підставі яких внесено записи до Форми обліку, є обов'язковими додатками до такої форми та внесення даних до Форми обліку щодо надходження товарів на підставі первинних документів здійснюється до початку їх реалізації.

Посадовиця звернула увагу присутніх, що до суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію товарів, що не обліковані у встановленому порядку, та/або не надали під час проведення перевірки документи, які підтверджують облік товарів, що знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті), до них застосовується фінансова санкція у розмірі подвійної вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Під час засідання підприємці отримали відповіді на свої запитання, зокрема, щодо товарного обліку, аспектів запровадження ПРРО, використання касової техніки суб’єктами спрощеної системи оподаткування, діяльності підприємців на ринках, процесу реєстрації РРО та програмних РРО тощо.

Крім того, бердянським підприємцям нагадали про можливість легалізувати свої активи у ході одноразового добровільного декларування.