Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кампанія "Декларування 2020": фахівці податкової служби відповідали на запитання запоріжців

, опубліковано 20 лютого 2020 о 10:27

З початку 2020 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року.

Напередодні фахівці Головного управління ДПС у Запорізькій області провели сеанс телефонного зв'язку "гаряча лінія" на тему декларування.

Наводимо найактуальніші питання, які обговорювались під час сеансу телефонного зв'язку "гаряча лінія".

Чи можна подати декларацію про майновий стан і доходи дистанційно?

Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи:

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

При направленні декларації засобами електронного зв’язку можна скористатися електронним сервісом в Електронному кабінеті.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Для цього необхідно отримати у будь-якому Акредитованому центрі електронний цифровий підпис та авторизуватись в електронному кабінеті.

З переліком Акредитованих центрів можна ознайомитися у відкритій частині Електронного кабінету.

При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб та відомостей про об’єкти нерухомого  чи рухомого майна.

Декларація подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 №859 (у редакції від 25.04.2019 №177).

Чи необхідно фізичній особі подавати декларацію, якщо отримано дохід від продажу одного легкового автомобіля?

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (п. 173.2 ст. 173 ПКУ).

Тобто, якщо фізична особа отримала дохід від продажу протягом звітного (податкового) року одного легкового автомобіля, то такий дохід не оподатковується.

Отже у фізичної особи не виникає обов’язку щодо сплати податку і подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у такому випадку не потрібно.

Які діють обмеження при нарахуванні податкової знижки?

Відповідно до п. 166.4 ст. 166 Податкового кодексу податкова знижка може бути надана:

- виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, та резиденту - фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті;

- загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата;

- якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Якщо за навчання студента сплатила бабуся, чи можна подати декларацію на податкоаву знижку?

Фізична особа має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення (п.п.166.3.3 ст. 166 Податкового кодексу).  

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Отже, якщо за навчання студента сплатили особи, які не є членами його сім’ї першого ступеня споріднення (дід, баба та інші особи), вони не мають права на податкову знижку щодо таких сум.