Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кампанія "Декларування 2020": фахівці податкової служби відповідали на запитання запоріжців

, опубліковано 16 березня 2020 о 15:36

З початку 2020 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року.

Напередодні фахівці Головного управління ДПС у Запорізькій області провели сеанс телефонного зв'язку "гаряча лінія" на тему декларування.

Наводимо найактуальніші питання

Минулого року громадянка України, отримала у спадщину будинок від батька. При отриманні Свідоцтва про право на спадщину податок не сплачувався.

Чи необхідно у зазначеному випадку надавати декларацію?

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об'єкти спадщини, що успадковуються членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення (п. 174.2.2 ст. 174 Податкового кодексу).

Батько, зокрема, належить до членів сім'ї спадкодавця першого ступеню споріднення (п. 14.1.263 ст. 14 ПКУ).

Обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема, у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку (п. 174.3 ст. 174 ПКУ).

Отже, в цьому випадку можете не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Чи повинні громадяни декларувати доходи, отримані від надання послуг репетиторства?

Громадяни, які отримували у минулому році доходи не від податкових агентів, зокрема, від надання послуг репетиторства іншим громадянам, зобов’язані не пізніше 30 квітня цього року, надати податкову декларацію, в якій відобразити суму отриманого доходу та визначені податкові зобов'язання.


Чи необхідно подавати річну декларацію якщо у минулому році отримано дохід від продажу одного легкового автомобіля?

     Якщо фізична особа отримала дохід від продажу (обміну) протягом звітного року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля або мотоцикла, або мопеда, то такий дохід не оподатковується (п. 173.2 ст. 173 Податкового кодексу).

У такої фізичної особи не виникає обов’язку щодо сплати податку, отже подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у такому випадку не потрібно.

За яких умов громадянин може скористатись правом на податкову знижку?

Під час кампанії декларування податкові декларації подають громадяни, які зобов’язані декларувати свої доходи, а також особи, які мають право добровільно подати декларацію для застосування права на податкову знижку.

Податкова знижка - це сума витрат платника податку на оплату товарів та послуг фізичної особи-резидента протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення загального річного оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати.

Податковим кодексом визначено умови та перелік витрат, при дотриманні яких громадянин може скористатись правом на податкову знижку (п. 166.4 ст. 166 Податкового кодексу).

Це такі умови:

– отримання доходу саме у вигляді заробітної плати. При цьому загальна сума податкової знижки не може перевищувати суми річної заробітної плати у поточному році;

– витрати мають бути фактично здійснені та підтверджені документально платіжними та розрахунковими документами, це можуть бути: квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери. Ці документи обов’язково мають містити інформацію про вартість товарів, робіт або послуг та строк їх продажу, виконання чи надання;

– податкова знижка може бути надана виключно резиденту України, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а резидент-фізична особа, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки, повинна мати про це відмітку у паспорті);

– скористатися правом на податкову знижку можна лише за наслідками звітного податкового року. Тобто термін не продовжується та не переноситься на наступний рік, якщо громадянин не скористався своїм правом у встановлений строк.