Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зміни законодавства для платників податку на прибуток: облік благодійної діяльності з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби

, опубліковано 08 квітня 2020 о 08:30

2 квітня 2020 року набрав чинності Закон України від 30.03.2020 року №540 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)»  (опублікований у виданні «Голос України» від 02.04.2020 №62), яким передбачено зміни щодо застосування податкових різниць при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток (п. 511 розділ. 10 підрозд. ХХ ПКУ), а саме:

У 2020 році, протягом дії карантину, платники податку на прибуток, які визначають податкові різниці, не здійснюють коригування фінансового результату до оподаткування, передбаченого абз. першим п.п. 140.5.9 ст. 140 ПКУ, на суму коштів або вартості певних товарів*, які добровільно перераховані (передані) неприбутковим та іншим організаціям**.

* що передається: кошти або вартість лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим, дезінфекційні засоби і антисептики, медичне обладнання, засоби індивідуального захисту, медичні вироби для скринінгу хворих, розхідні матеріали для надання медичної допомоги, медичні вироби, лабораторне обладнання, розхідні матеріали, реагенти для лабораторних досліджень; медичні вироби, лабораторне обладнання, розхідні матеріали для інфекційних відділень, патологоанатомічних відділень тощо), засоби особистої гігієни, продукти харчування та/або товари за переліком, що визначається КМУ.

**кому передається: громадським об’єднанням та/або благодійним організаціям та/або центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я та/або іншим центральним органам виконавчої влади, які реалізують державну політику у сферах санітарного та епідемічного благополуччя населення, контролю якості та безпеки лікарських засобів, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань та/або особі, уповноваженій на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я та/або закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Отже, платники податку на прибуток при визначенні об’єкта оподаткування за податкові (звітні) періоди 2020 року можуть враховувати повну суму витрат на безоплатну передачу коштів, вартості обладнання, товарів, матералів з наведеного переліку виключно щодо операцій з надання такої допомоги переліченим вище суб’єктам та за умови, що ці операції здійснюються починаючи з 2 квітня 2020 року до завершення карантину.

Тобто, обмеження у розмірі 4-х відсотків оподатковуваного прибутку попереднього року до зазначених операцій не застосовується.

Разом з тим, це обмеження враховується для:

• будь-яких операцій з безоплатного перерахування (передачі) товарів (робіт, послуг) неприбутковим організаціям відповідно до умов п.п. 140.5.9 ст. 140 ПКУ у податкових (звітних) періодах 2020 року, що охоплюють періоди до 2 квітня 2020 року та після дати завершення карантину;

• будь-яких операцій з безоплатної передачі, обладнання, товарів, матеріалів неприбутковим організаціям, інших ніж ті, що відповідають умовам п. 511 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ у податкових (звітних) періодах 2020 року, що охоплюють період з 2 квітня 2020 року до дати завершення карантину.

Отже, платники податку на прибуток, що обліковують податкові різниці, операції яких підпадають під вимоги п. 511 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехдні положення» ПКУ мають вести окремий облік таких операцій для визначення об’єкту оподаткування за відповідні податкові (звітні) періоди 2020 року.

Операції, які за даними бухгалтерського обліку здйснені у першому кварталі 2020 року та 1 квітня 2020 року, підпадають під обмеження, визначені п.п. 140.5.9 ст. 140 ПКУ.