Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зміни законодавства. Діяльність благодійних організацій та громадських об'єднань: ПДВ- особливості

, опубліковано 10 квітня 2020 о 08:30

2 квітня 2020 року набрав чинності Закон України від 30.03.2020 року №540 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)»  (опублікований у виданні «Голос України» від 02.04.2020 №62), яким передбачено пільговий порядок оподаткування ПДВ (п.72 підрозд. 2 розд. ХХ Перехідні положення ПКУ), а саме:

Тимчасово, на період, що закінчується останнім числом місяця, в якому завершується дія карантину, операції, передбачені п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ та/ або п.п 197.1.15 ст. 197 ПКУ, що здійснені громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями, не включаються ними при обрахунку загальної суми, визначеної ст.181 ПКУ, по досягненню якої особа зобов’язана зареєструватися як платник ПДВ.

Це правило застосовується до операцій, здійснених, починаючи з 17 березня 2020 року.

п.п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ - тимчасово, починаючи з 17 березня 2020 року, на період, який закінчиться останнім числом місяця, в якому завершується дія  карантину, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби, перелік яких визначено КМУ від 20.03.2020 № 224.

п.п 197.1.15 ст. 197 ПКУ це – надання благодійної допомоги, зокрема, безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним зареєстрованим відповідно до законодавства, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб'єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації.

Такі особливості тимчасово запроваджуються для громадських об’єднань та благодійних органзацій, які не зареєстровані як платники ПДВ.

Отже, для благодійних організацій та громадських об'єднань, на період карантину, операції із імпорту та реалізації ліків, медвиробів та/або медобладнання для таких потреб та надання благодійної допомоги, здійснені з 17.03.2020 року не включаються до бази оподаткування ПДВ, що дозволить не перевищити граничну межу (1 млн. грн.) для обов’язкової реєстрації платниками ПДВ.