Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія «Особливості кампанії декларування доходів 2020»

, опубліковано 16 квітня 2020 о 11:00

Напередодні, у Головному управлінні ДПС у Запорізькій області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Кампанія декларування 2020».

Під час спілкування з платниками були обговорені питання, пов’язані з декларуванням доходів громадян, що турбують запоріжців. Наводимо найактуальніші з них.

За яких умов необхідно декларувати дохід від продажу власновирощеної сільгосппродукції?

Доходи, що отримують громадяни від продажу власної сільськогосподарської продукції, яка вирощена безпосередньо ними на земельних ділянках, не декларуються і податок на доходи фізичних осіб не сплачується, якщо розмір земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства та/або земельних часток (паїв), виділених в натурі (на місцевості) не перевищує 2 гектари.

Якщо розмір земельних ділянок, перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах, тобто, такий дохід оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Платник податків зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи, а також сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з таких доходів.

Декларація подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 р. № 859 (у редакції від 25.04.2019 № 177).

Нагадаємо, що відповідно до змін, запроваджених Законом України від 17.03.2020 №533-IX, громадяни мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік до 1 липня 2020 року.

Тобто, останній день подання декларації – 30 червня 2020 року.

Податкові зобов’язання, визначені фізичними особами у таких деклараціях, мають бути сплачені до 1 жовтня 2020 року.

Також нагадуємо про можливість подання декларацій в електронній формі у режимі онлайн через Електронний кабінет платника, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua або через офіційний вебпортал ДПС.


Чи оподатковується дохід від продажу квартири, яка була отримана у спадщину?

Дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Однак умова щодо перебування такого майна у власності понад три роки не розповсюджується на майно, отримане платником у спадщину.

Отже, дохід, отриманий від продажу квартири, яку отримано у спадщину, навіть якщо квартира перебуває у власності менше трьох років, не оподатковуватиметься.

Чи можна скористатись податковою знижкою при навчанні за кордоном?

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів -фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Кодексом.

Таким чином, право на податкову знижку виникає лише у платника податку - резидента за умови придбання товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб.

А отже, понесені витрати на навчання за кордоном не належать до податкової знижки.

Якщо квартира отримана у спадок від племінника. Чи буде оподатковуватись дохід?

Оподаткування об’єктів спадщини залежить від ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця та резидентського статусу.

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об'єкти спадщини, що успадковуються членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

За ставкою 5 % оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Ставка 18 % застосовується для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Отже, оскільки племінник не відноситься до спадкоємців першого та другого ступеня споріднення, то дохід у вигляді вартості успадкованої квартири, оподатковується за ставкою 5%.

Також платники зобов’язані сплатити військовий збір - 1,5 %  від вартості успадкованого майна.