Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія «Про новації законодавства – на допомогу платникам податків»

опубліковано 17 квітня 2020 о 11:01

Днями у Головному управлінні ДПС у Запорізькій області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему новацій, передбачених Законами України:

- від 17.03.2020 № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» (вступив в дію 18.03.2020 року),

- від 30.03.2020 №540 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» (вступив у дію 02.04.2020 року).

Наводимо відповіді на актуальні питання, які виникли у платників податків щодо сплати податків та преференцій для бізнесу під час дії карантинних заходів.

Які ПДВ-особливості для благодійних організацій щодо діяльності для боротьби з короновірусом?

На період, що закінчується останнім числом місяця, в якому завершується дія карантину, операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання  на митній території України товарів, для запобігання поширенню коронавірусної хвороби, за переліком КМУ від 20.03.2020  № 224, що здійснені громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями, не включаються ними при обрахунку загальної суми, по досягненню якої особа зобов’язана зареєструватися як платник ПДВ. 

Це правило застосовується до операцій, здійснених, починаючи з 17 березня 2020 року. 

Такі особливості тимчасово запроваджуються для громадських об’єднань та благодійних органзацій, які не зареєстровані як платники ПДВ. 

Отже, для благодійних організацій та громадських об'єднань, на період карантину, операції із імпорту та реалізації ліків, медвиробів та/або медобладнання для таких потреб та надання благодійної допомоги, здійснені з 17.03.2020 року не включаються до бази оподаткування ПДВ, що дозволить не перевищити граничну межу (1 млн. грн.) для обов’язкової реєстрації платниками ПДВ.

Які граничні ліміти застосовуються для платників єдиного податку?

Збільшено ліміти для перебування на спрощеній системі оподаткування:

- для першої групи - із 300 тис. грн до 1 млн. грн;
- для другої групи - із 1,5 млн. грн до 5 млн. грн;
- для третьої групи - із 5 млн. грн до 7 млн. грн.

Зверніть увагу, що платники єдиного податку мають право за власним бажанням змінити групу платника єдиного податку (у зв’язку із збільшенням граничних обсягів доходів), шляхом подання заяви до податкового органу не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (при зміні групи з ІІІ кварталу - заява подається не пізніше 15 червня 2020 року). При цьому, у платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, у разі обрання ним першої або другої групи, анулюється реєстрація платником ПДВ (п.п. 298.1.5 ст. 298 ПКУ).

Як платнику податку на прибуток обліковувати благодійну діяльність для боротьби з короновірусом?

Платники податку на прибуток, які розраховують податкові різниці, при визначенні об’єкта оподаткування за податкові (звітні) періоди 2020 року можуть враховувати повну суму витрат на безоплатну передачу коштів, вартості обладнання, товарів, матеріалів з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби громадським об’єднанням, благодійним організаціям та/або закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, за умови, що ці операції здійснюються починаючи з 2 квітня 2020 року до завершення карантину. 

Тобто, обмеження у розмірі 4-х відсотків оподатковуваного прибутку попереднього року до зазначених операцій не застосовується.

Платники податку на прибуток, що обліковують податкові різниці, мають вести окремий облік таких операцій для визначення об’єкту оподаткування за відповідні податкові (звітні) періоди 2020 року. 

Операції, які за даними бухгалтерського обліку здйснені у першому кварталі 2020 року та 1 квітня 2020 року, підпадають під обмеження витрат (щодо неперевищення 4-х відсотків оподатковуваного прибутку попереднього року).

Які зміни передбачені щодо подання скарг на рішення податкового органу?

Тимчасово, на період до 31 травня 2020 року (включно), зупиняється перебіг строків, встановлених ст. 56 ПКУ (в частині адміністративного оскарження), щодо скарг платників податків, що надійшли (надійдуть) до 31 травня 2020 року та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року.

Тобто, якщо строк подання скарги припадає на період з 2 квітня 2020 року до 31 травня 2020 року (включно), строки для подання таких скарг призупиняються, а платник податків може подати відповідну скаргу, з урахуванням часу, що минув до такого призупинення.

Податковий орган має право прийняти відповідне рішення з 1 червня 2020 року з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

При цьому, перебіг строків розгляду скарг в адміністративному порядку не зупиняється стосовно скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від'ємного значення з ПДВ.