Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія «Особливості кампанії декларування доходів 2020»

, опубліковано 30 квітня 2020 о 10:42

Напередодні, у Головному управлінні ДПС у Запорізькій області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Кампанія декларування 2020».

Під час спілкування з платниками були обговорені питання, пов’язані з декларуванням доходів громадян, що турбують запоріжців. Наводимо найактуальніші з них.

Громадянин проживає не за місцем прописки. Куди подавати декларацію про майновий стан і доходи?

Податкова декларація подається за звітний період в установлені строки податковому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в контролюючому органі. Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Отже, платник податків, який зобов’язаний або має право надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), має подати декларацію до податкового органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

Звертаємо увагу на можливість подання декларацій в електронній формі у режимі онлайн через Електронний кабінет платника: https://cabinet.tax.gov.ua  або через офіційний вебпортал ДПС.

Для цього необхідно отримати особистий електронний цифровий підпис, який можна замовити у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів.

Для складання декларації необхідно отримати довідку про отримані в 2019 році доходи (відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (ДРФО) про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків).

Покрокова інструкція "Як фізична особа може отримати довідку про свої доходи в Електронному кабінеті платника" розміщена на сайті Головного управління ДПС у Запорізькій області у розділі "Новини" (https://zp.tax.gov.ua/), а також на сторінці ГУ ДПС у Запорізькій області у соціальній мережі Facebook (https://www.facebook.com/tax.zaporizhzhya/).

Відеоурок «Оформлення запиту щодо отримання відомостей з ДРФО про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків» можна переглянути на ютуб-каналі ДПС за посиланням: https://youtu.be/_SKY0auOjSk.

Як можна скористатись податковою знижкою?

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання - це документально підтверджена сума витрат платника податку - резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом.

Податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку та резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має про це відмітку у паспорті.

Загальна сума податкової знижки, нарахована в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу, нарахованого як заробітна плата.

Витрати, які включаються до податкової знижки, мають бути документально підтверджені платіжними та розрахунковими документами, це можуть бути: квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери.

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначений п.166.3 ст. 166 Податкового кодексу.

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Фізичні особи, як заявляють право на податкову знижку, мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік до 31 грудня 2020 року.

Декларація подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 №859 (у редакції від 25.04.2019 №177).

У декларації передбачена окрема позначка у розділі категорія платника, у зв’язку з тим, що платники, які декларують право на податкову знижку, мають окремий граничний строк подання податкової декларації — по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Розрахунок суми податку, на яку зменшується податкове зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв'язку із використанням права на податкову знижку здійснюється в окремому додатку Ф3.

Звертаємо увагу на можливість подання декларацій в електронній формі у режимі онлайн через Електронний кабінет платника, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua або через офіційний вебпортал ДПС.

Чи може скористатись податковою знижкою за навчання дитини батько, якщо оплату здійснювала мати?

Платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення його оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Отже, з метою використання права на податкову знижку за витратами, понесеними у звітному році на користь закладу освіти, платник може включити до податкової знижки за навчання члена його сім’ї першого ступеня споріднення лише суми коштів, сплата яких здійснена безпосередньо платником податку, який звертається за податковою знижкою та фактично підтверджена відповідними розрахунковими документами (квитанції, касові ордери, чеки тощо).

Отже, якщо оплату за навчання здійснювала мати, то саме вона має право подати декларацію, щоб скористатись правом на податкову знижку.

Чи можна подати декларацію на податкову знижку за витратами на навчання, якщо квитанція на оплату за 2018 рік?

З початку 2020 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року.

Громадяни, які подають податкові декларації, розподіляються на дві категорії:

- особи, які зобов’язані подати річну декларацію;

- та особи, які мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки.

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання – це документально підтверджена сума витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п. 166.4.3 ст. 166 ПКУ).

Отже, скористатися правом на податкову знижку можна лише за наслідками звітного податкового року - у даному випадку за витратами, що здійснені у 2019 року, а отже витрати 2018 року не враховуються.