Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія» - про особливості кампанії декларування доходів 2020

, опубліковано 08 травня 2020 о 14:00

Чергова порція відповідей на запитання запоріжців щодо деклараційної кампанії

Який порядок оподаткування доходів від продажу власної продукції тваринництва?

Оподаткування доходу, отриманого фізичною особою від продажу власної продукції тваринництва, залежить від підтвердження особою факту самостійного вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва.

Так, при продажу власної продукції тваринництва груп 1 — 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2019 році – 208 650 грн.). Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

У разі коли сума отриманого доходу перевищує цей встановлений розмір, фізична особа зобов'язана надати податковому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається сільською, селищною, міською радою або радою об'єднаних територіальних громад, у довільній формі за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва.

Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Якщо таким платником податку не підтверджено самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, то доходи, отримані від її продажу, підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Отже, якщо при продажу фізичною особою продукції тваринництва умови щодо неоподаткування не виконуються, то необхідно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (за ставкою 18%) та військовий збір (за ставкою 1,5%).

Фізична особа здає квартиру в оренду. Як звітувати про отриманий дохід?

Якщо фізична особа-орендар нерухомого майна не є суб'єктом господарювання, то відповідальним за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету є орендодавець.

При цьому  така фізична особа - орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу.

Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військового збору за ставкою 1,5% за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (форма декларація затверджена наказом МФУ від 02.10.2015 р. № 859 (у редакції від 25.04.2019 № 177).

Якщо квартира надається в оренду фізичною особою - орендодавцем суб’єкту підприємницької діяльності - орендарю, то податковим агентом, який відповідає за нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету є орендар, тобто той, хто виплачує орендну плату такій фізичній особі.

Такий орендар нараховує, утримує та перераховує до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% і військовий збір за ставкою 1,5% за рахунок коштів, що виплачуються у вигляді орендної плати.

Фізична особа - орендодавець за підсумками року зобов’язана подати декларацію про майновий стан і доходи, де вказати суми орендної плати.

У разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості, нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця.

Який граничний термін подання річної декларації про майновий стан і доходи у 2020 році?

За загальними правилами податкова декларація про майновий стан і доходи подається в такі граничні строки:

- для громадян, які зобов’язані подати декларацію – до 01 травня року, що настає за звітним. Податок на доходи фізичних осіб, зазначений у такій декларації, повинен бути сплачений до 1 серпня року, наступного за звітним.

- для громадян, які мають право на податкову знижку декларація подається по 31 грудня 2020 року (включно).

Проте, відповідно до Закону України від 17.03.2020 №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID – 19)», громадяни мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік - до 1 липня 2020 року.

Тобто, останній день подання декларації – 30 червня 2020 року.

Податкове зобов’язання, визначене фізичними особами у таких деклараціях, має бути сплачене до 1 жовтня 2020 року.

Фізичні особи, як заявляють право на податкову знижку, мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік до 31 грудня 2020 року.

Чи можна подати декларацію про майновий стан і доходи онлайн?

Подання податкових декларацій в електронній формі у режимі онлайн здійснюється через Електронний кабінет платника, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua або через офіційний вебпортал ДПС.

Для спрощення процедури подання декларації про майновий стан і доходи запроваджено сервіс автоматичного заповнення декларації про майновий стан і доходи в Електронному кабінеті платника.

Тобто, здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб, та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна.

Щоб подати декларацію в електронному вигляді необхідно отримати особистий електронний цифровий підпис, який можна замовити у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів.

Для складання декларації необхідно також отримати довідку про отримані в 2019 році доходи (відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (ДРФО) про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків).

Покрокова інструкція "Як фізична особа може отримати довідку про свої доходи в Електронному кабінеті платника" розміщена на сайті Головного управління ДПС у Запорізькій області у розділі "Новини" (https://zp.tax.gov.ua/), а також на сторінці ГУ ДПС у Запорізькій області у соціальній мережі Facebook (https://www.facebook.com/tax.zaporizhzhya/).

Відеоурок «Оформлення запиту щодо отримання відомостей з ДРФО про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків» можна переглянути на ютуб-каналі ДПС за посиланням: https://youtu.be/_SKY0auOjSk