Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія «Про новації законодавства – на допомогу платникам податків»

, опубліковано 14 травня 2020 о 15:33

Сьогодні запоріжці активно цікавилися різними аспектами податкових «карантинних» новацій. Наводимо відповіді на найбільш затребувані питання, які були поставлені під час чергової гарячої лінії у Головному управлінні ДПС у Запорізькій області.

Чи застосовуються у період карантину штрафи, якщо порушені строки сплати або занижено податкове зобов’язання?

У разі погашення податкового зобов’язання протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року у зв’язку із порушенням строків сплати податкових зобов’язань, визначених ст. 57 ПКУ, штрафні санкції відповідно до ст. 126 Податкового кодексу не застосовуються.

Тобто, якщо строк сплати узгодженої суми грошового зобов’язання припадає на зазначений період, і цей період порушено, то сплата зазначеної суми платником податку відбувається без застосування штрафних санкцій.

Але таке звільнення не поширюється на випадки порушення сплати узгодженої суми грошового зобов’язання з ПДВ, акцизного податку та рентної плати.

Також, якщо платник допустить заниження податкових зобов’язань протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, то штрафні санкції передбачені п. 123.1 ст. 123 Податкового кодексу не застосовуються, крім санкцій за заниження податкових зобов’язань з ПДВ, акцизного податку та рентної плати.

Якщо під час перевірки податкової звітності буде виявлено невиконання платником умови щодо самостійного внесення змін до податкової звітності, яка подавалась у період з 1 березня по 31 травня 2020 року із нарахуванням штрафних санкцій, визначених ст. 50 ПКУ, то штрафні санкції згідно п. 120.2 ст. 120 ПКУ, застосовуватись не будуть.

Крім того, протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

Чи застосовуються штрафи за порушення термінів реєстрації акцизних накладних в ЄРАН?

Мораторій на застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, які вчинені з 1 березня по 31 травня 2020 року, не поширюється на санкції за порушення нарахування, декларування та сплати акцизного податку.

Тобто, платники не звільняються від сплати акцизного податку та від застосування до них фінансової відповідальності за неподання (несвоєчасне подання) декларації акцизного податку, несплату (несвоєчасну сплату) податкових зобов’язань.

Разом з тим, до переліку штрафних санкцій не включені санкції за порушення граничних термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних, вчинені з 01 березня по 31 травня 2020 року.

Отже, з 01 березня по 31 травня 2020 року не застосовуються санкції за нереєстрацію (несвоєчасну реєстрацію) акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в ЄРАН.  

Але порушення вимог щодо реєстрації акцизної накладної/розрахунку коригування призводить до порушень у процедурі підтвердження легальності отримання пального у контрагента.

Як громадяни зможуть включити до податкової знижки витрати на медичну допомогу для боротьби з коронавірусом?

Громадяни за результатами 2020 року зможуть включити до податкової знижки витрати на медичну допомогу для боротьби з коронавірусом у повному обсязі, без обмежень, передбачених п.166.3.2 ст. 166 Податкового кодексу України.

Для отримання податкової знижки з медичних витрат на лікування COVID-19 фізичній особі необхідно подати за місцем своєї податкової адреси річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за підсумками 2020 року - з 1 січня 2021 року до 31 грудня 2021 року. 

У декларації передбачено окремий додаток Ф3, в якому і здійснюється розрахунок суми податку, на яку зменшується податкове зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв'язку із використанням права на податкову знижку.

Разом з декларацією необхідно надавати копії платіжних документів, які підтверджують здійснені платником податків витрати на медичні послуги. 

 До податкової знижки включаються:

- суми коштів або вартості лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим;

- дезінфекційних засобів і антисептиків; медичного обладнання;

- засобів індивідуального захисту;

- медичних виробів для скринінгу хворих;

- розхідних матеріалів для надання медичної допомоги;

- медичних виробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів, реагентів для лабораторних досліджень;

- медичних виробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів для інфекційних відділень, патологоанатомічних відділень тощо);

- засобів особистої гігієни;

- продуктів харчування та/або товарів за переліком, що визначається КМУ;

за умови, якщо зазначені кошти, обладнання, товари, матеріали добровільно перераховані (передані) протягом карантину:
-  громадськім об’єднанням;

-  благодійним організаціям;

-  центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я,  — Міністерству охорони здоров'я;

- іншим центральним органам виконавчої влади, які реалізують державну політику у сферах санітарного та епідемічного благополуччя населення, контролю якості та безпеки лікарських засобів, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань та/або особі, уповноваженій на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я;

- закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності;

- структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій протягом карантину, що запроваджений Кабінетом Міністрів України.