Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія «Особливості кампанії декларування доходів 2020»

, опубліковано 22 травня 2020 о 14:00

Запоріжці, які телефонували на гарячу лінію з питань декларування вже знають, куди подавати декларацію, коли можна претендувати на податкову знижку та хто з подружжя може її отримати – той, хто вчився чи хто платив. Ділимося з вами детальними відповідями на запитання.

До якого податкового органу подається декларація?

Податкова декларація подається за звітний період в установлені строки податковому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в контролюючому органі. Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси (п. 45.1 ст. 45 ПКУ).

Отже, платник податків, який зобов’язаний або має право подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, подає декларацію до податкового органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

Звертаємо увагу на можливість подання декларацій в електронній формі у режимі онлайн через Електронний кабінет платника: https://cabinet.tax.gov.ua/ або через офіційний вебпортал ДПС.

Для цього необхідно отримати:

- особистий електронний цифровий підпис, який можна замовити у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів.

- довідку про отримані в 2019 році доходи (відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (ДРФО) про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків).

Відеоурок «Оформлення запиту щодо отримання відомостей з ДРФО про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків» можна переглянути на ютуб-каналі ДПС за посиланням: https://youtu.be/_SKY0auOjSk.

За навчання в університеті оплату здійснили у 2020 році (квитанція від 13.01.2020р.). Коли подати декларацію на податкову знижку?

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання – це документально підтверджена сума витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.

З 01.01.2020 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року.

Щодо витрат, здійснених у поточному році, то податковою знижкою фізичні особи зможуть скористатись тільки за результатами звітного 2020 податкового року. Для цього у 2021 році необхідно буде подати річну декларацію про майновий стан і доходи за 2020 рік.

Фізичні особи, які заявляють право на податкову знижку, мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2020 рік до 31 грудня 2021 року.

Оплату за навчання фактично перерахував чоловік, чи може дружина - студентка скористатись правом на податкову знижку?

Платник податку має право включити до податкової знижки фактично сплачені ним кошти на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).

Отже, платник може подати декларацію та включити до податкової знижки за навчання члена його сім’ї першого ступеня споріднення суми коштів, сплата яких здійснена безпосередньо платником податку, який звертається за податковою знижкою та фактично підтверджена відповідними розрахунковими документами (квитанції, касові ордери, чеки тощо).

Отже, якщо оплату за навчання здійснював чоловік, то саме він має право подати декларацію, щоб скористатись правом на податкову знижку.