Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія «Про новації законодавства – на допомогу платникам податків»

, опубліковано 25 травня 2020 о 12:13

На «гарячу лінію» Головного управління ДПС у Запорізькій області суб’єкти господарювання звертаються з різними питаннями щодо ведення бізнесу та оподаткування під час карантину, та іноді вони повторюються. Можливо серед відповідей ви знайдете ту інформацію, яка актуальна саме для вас.

З якого періоду можливо застосовувати програмні РРО?

Термін застосування програмних РРО, що передбачався з 19 квітня 2020 року, відповідно до  Закону від 17.03.2020 № 533 перенесено на 1 серпня 2020 року.

Отже, суб'єкти господарювання зможуть використовувати програмний РРО (новітні моделі для реєстрації розрахункових операцій) з 01 серпня 2020 року.

Нагадаємо, що програмні РРО представляють собою спеціальні безкоштовні програми, призначені для реєстрації розрахункових операцій, які можна встановлювати на будь-який гаджет.

Відмінність програмного РРО від звичайного (традиційного) полягає у тому, що у звичайному РРО  фіскалізація відбувається у самому РРО, а у програмному фіскалізація відбувається на фіскальному сервері ДПС.

Як платнику податку на прибуток відображати благодійну допомогу для боротьби з короновірусом?

Платники податку на прибуток, які розраховують податкові різниці, при визначенні об’єкта оподаткування за податкові (звітні) періоди 2020 року, можуть враховувати повну суму витрат на безоплатну передачу коштів, вартості обладнання, товарів, матеріалів з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби громадським об’єднанням, благодійним організаціям та/або закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, за умови, що ці операції здійснюються починаючи з 2 квітня 2020 року до завершення карантину (Закон України від 30.03.2020 року №540). 

Тобто, обмеження у розмірі 4-х відсотків оподатковуваного прибутку попереднього року до зазначених операцій не застосовується.

Платники податку на прибуток, що обліковують податкові різниці, мають вести окремий облік таких операцій для визначення об’єкту оподаткування за відповідні податкові (звітні) періоди 2020 року. 

Операції, які за даними бухгалтерського обліку здійснені у першому кварталі 2020 року та 1 квітня 2020 року, підпадають під обмеження витрат (щодо неперевищення 4-х відсотків оподатковуваного прибутку попереднього року).

Чи звільняються фізичні особи від сплати податку на нерухомість?

Обчислення суми податку з об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється податковим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.

Фізичним особам – платникам податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки у 2020 році податкові органи нараховують податок за 2019 податковий (звітний) рік.

Об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в період з 1 березня по 31 березня 2020 року (Закон України №540 від 30.03.2020).

Отже, норми щодо звільнення від оподаткування будуть враховані при нарахуванні податковими органами податку фізичним особам – платникам за об’єкти нежитлової нерухомості у 2021 році за 2020 податковий (календарний рік).