Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія «Про новації законодавства – на допомогу платникам податків»

, опубліковано 01 червня 2020 о 13:00

Підприємці, бухгалтери та просто небайдужі громадяни завжди цікавляться змінами у законодавстві, які безпосередньо стосуються їх роботи. І дуже важливо отримувати цю інформацію з надійних джерел. Про «карантинні» новації – у відповідях з «гарячої лінії» ГУ ДПС у Запорізькій області.

Чи потрібно оподатковувати допомогу по частковому безробіттю на період карантину?

На період з 02 квітня 2020 року до завершення карантину до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб не включаються доходи у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, які виплачуються (надаються) роботодавцем відповідно до статті 471 Закону України "Про зайнятість населення".

Отже зазначені виплати звільняються від оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

Ця норма передбачена Законом України від 13.05.2020 №591-ІХ, який набув чинності з 29.05.2020 року.

За які періоди підприємці звільнені від сплати єдиного внеску?

За періоди з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року тимчасово звільняються від нарахування та сплати єдиного внеску за себе:

- підприємці на загальній системі оподаткування;

- підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування;

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність (наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які проводять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності);

- члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

При цьому, такі особи можуть прийняти самостійне рішення про сплату єдиного внеску за такий період. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску за вказаний звітний період.

Ця норма передбачена Законом України від 13.05.2020 №591-ІХ (набув чинності з 29.05.2020).


Протягом якого періоду податкові органи не будуть проводити перевірки?

Законом України від 13.05.2020 №591-ІХ продовжується з 18 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України:

мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску. Документальні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, зупиняються до завершення карантину.

мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок, а перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, зупиняються до завершення карантину.

Такий мораторій не поширюється на проведення:

- документальних позапланових перевірок з підстав, визначених п.п. 78.1.8 ст. 78 ПКУ (проводиться щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від’ємного значення з ПДВ, яке становить більше 100 тис. грн.);

- фактичних перевірок в частині порушення:

- обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

- цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;

-обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;

- здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального з підстав, визначених п.п. 80.2.2, 80.2.3 та 80.2.5 ст. 80 ПКУ.