Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» - про особливості кампанії декларування доходів 2020

, опубліковано 12 червня 2020 о 14:34

Чи можна як і раніше звертатися за податковою знижкою, що змінилося у декларуванні цього року та чи потрібно звітувати вчителям-репетиторам – саме такі питання цього тижня цікавили додзвонювачів на «гарячу лінію» до відділу комунікацій ГУ ДПС у Запорізькій області. Сподіваємось, що відповіді фахових податківців будуть для вас корисними.

Які зміни відбулися для отримання податкової знижки?

Законом України від 16.01.2020 №466-ІХ внесено зміни до Податкового кодексу в частині документального підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки (п.166.2 ст.166 ПКУ) (набрали чинності з 23.05.2020 року).

Нагадаємо, що особа, яка звертається за податковою знижкою до податкового органу окрім податкової декларації про майновий стан і доходи має подати копії  документів, які підтверджують витрати, що включають до податкової знижки (платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів і особу, яка зверталася за податковою знижкою), а також копії договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів і строк оплати за такі товари. При цьому, оригінали вищевказаних документів підлягають зберіганню платником податку.

З 23.05.2020 року відповідні витрати платник може підтвердити електронним розрахунковим документом. При цьому, в податковій декларації він зазначатиме лише реквізити електронного розрахункового документа. Для підтвердження права такого платника на податкову знижку податкові органи використовуватимуть Державний сервіс перевірки квитанцій (check.gov.ua), який надає можливість перевірити факт оплати за кодом квитанції.

Які особливості подання декларації про майновий стан і доходи, отримані за 2019 рік?

Громадяни та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік до 1 липня 2020 року.

Останній день подання декларації – 30.06.2020.

Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 жовтня 2020 року сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею річній декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік.

Такі терміни встановлені Законом України від 17.03.2020 № 533-ІХ, яким передбачено, що річна декларація про майновий стан і доходи за 2019 рік подається до 1 липня 2020 року, крім випадків, передбачених розділом IV ПКУ, коли така декларація може бути подана пізніше вказаного строку.

Для допомоги платникам податків Державна податкова служба пропонує переглянути відеоуроки, зокрема:

як заповнити декларацію про майновий стан і доходи за посиланнями:

https://www.youtube.com/watch?v=YOhECvfE0Z4 

https://www.facebook.com/107383900636180/videos/1407838859418903/

як оформити запит на отримання відомостей з ДРФО про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків за посиланнями:
https://youtu.be/_SKY0auOjSk

https://www.facebook.com/TaxUkraine/videos/284290552557638/

Подати декларацію про майновий стан і доходи можливо через Електронний кабінет платника https://cabinet.tax.gov.ua з використанням кваліфікованого електронного підпису.  

Якщо викладач проводив приватні уроки. Чи потрібно подавати податкову декларацію?

Репетитор - викладач, що дає приватні уроки та проводить як індивідуальні, так і групові заняття, у разі отримання доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи) має задекларувати такі доходи та сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%.

Отже, якщо у минулому році надавались репетиторські послуги, то необхідно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та задекларувати їх, подавши до органу ДПС декларацію про майновий стан і доходи.