Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації законодавства: оподаткування доходу при продажу фізичною особою незавершеного будівництва

, опубліковано 15 червня 2020 о 15:30

Закон України від 16.01.2020 № 466-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві", яким внесено зміни, зокрема, до п. 172.1, п. 172.2 ст. 172, щодо оподаткування доходу від продажу об'єктів незавершеного будівництва (застосовується з 23 травня 2020 року), а саме:

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року об'єктів незавершеного будівництва, за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості – незавершеного будівництва, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ, а саме 5%.

Дохід від продажу (обміну) об'єкта незавершеного будівництва оподатковується у порядку, визначеному для об'єктів нерухомого майна.

Отже, до переліку об'єктів нерухомого майна, продаж (обмін) яких не обкладається податком на доходи фізичних осіб, за виконання умов з п. 172.1 ст. 172 ПКУ, включено об'єкти незавершеного будівництва.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного об'єкта незавершеного будівництва підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

Крім того, уточнено, що порядок визначення бази оподаткування при міні нерухомого майна – такий самий, як і при його продажу, а саме, виходячи з ціни, зазначеної в договорі, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону, та зареєстрованої в єдиній базі даних звітів про оцінку.