Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кампанія "Декларування 2020": фахівці податкової служби відповідали на запитання запоріжців

, опубліковано 19 червня 2020 о 12:00

Добігає завершення кампанія декларування громадянами доходів, одержаних у минулому році не від податкових агентів (останній день подання декларації - 30.06.2020). Хто обов’язково звітує в цей термін, які альтернативи для подання декларації, - пропонуємо ознайомитись з відповідями на питаннями, які надійшли під час останнього сеансу «гарячої лінії».

Хто обов’язково повинен подати декларацію?

Податкова декларація про майновий стан і доходи в обов’язковому порядку подається при отриманні:

• доходів від особи, яка не є податковим агентом (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи).

До таких доходів відносяться, зокрема: - доходи від надання в оренду (лізинг) рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам, які не є суб’єктами господарювання; - успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, - при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір;- тощо;

• доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування.

До таких доходів відноситься, зокрема: - дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2019 році – 1043,25 грн.).

• доходів від операцій з інвестиційними активами;

• доходів з іноземних джерел;

• від продажу власної продукції тваринництва, якщо їх сума сукупно за рік перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового року) (у 2019 році – 208 650 грн.);

• від продажу власної сільськогосподарської продукції у разі якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 га;

• сум винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) відповідно до умов цивільно-правового договору при отриманні зазначених доходів від фізичних осіб-платників єдиного податку четвертої групи;

• в інших передбачених Податковим кодексом випадках.

Декларація подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.15 №859 (у редакції від 25.04.2019 №177).

Якщо подавати декларацію онлайн, на що звернути уваги?

При направленні декларації засобами електронного зв’язку можна скористатися електронним сервісом в Електронному кабінеті.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Для цього необхідно отримати у будь-якому Акредитованому центрі електронний цифровий підпис та авторизуватись в електронному кабінеті.

З переліком Акредитованих центрів можна ознайомитися у відкритій частині Електронного кабінету.

При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб та відомостей про об’єкти нерухомого  чи рухомого майна.

Декларація подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 №859 (у редакції від 25.04.2019 №177).

Для допомоги платникам податків при заповненні декларації онлайн Державна податкова служба розробила  відеоуроки, які можна переглянути за посиланням:

як заповнити декларацію про майновий стан і доходи за посиланнями:
https://www.youtube.com/watch?v=YOhECvfE0Z4 
https://www.facebook.com/107383900636180/videos/1407838859418903/ 

як оформити запит на отримання відомостей з ДРФО про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків за посиланнями:
https://youtu.be/_SKY0auOjSk 
https://www.facebook.com/TaxUkraine/videos/284290552557638/ 

Чи необхідно подавати декларацію, якщо в минулому році було продано легковий автомобіль?

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (п. 173.2 ст. 173 ПКУ).

Тобто, якщо фізична особа отримала дохід від продажу протягом звітного (податкового) року одного легкового автомобіля, то такий дохід не оподатковується.

Як наслідок у фізичної особи не виникає обов’язку щодо сплати податку і подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у такому випадку не потрібно.