Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія» - про особливості кампанії декларування доходів 2020

, опубліковано 26 червня 2020 о 09:00

У податковій службі Запорізької області відбулась чергова гаряча лінія.

Під час спілкування з платниками було наголошено, що термін обов’язкового подання декларації добігає завершення (останній день подання декларації за доходами, отриманими у 2019 році – 30 червня 2020 року). Наводимо відповіді на основні питання, які цікавили платників.

Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи, якщо отримані іноземні доходи?

Фізична особа, що отримує іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок та військовий збір з таких доходів.

Декларація про майновий стан і доходи подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 №859 (у редакції від 25.04.2019 №177).

Сума іноземних доходів вказується у графі 3 рядка 10.7 «доходи, отримані з джерел за межами України») розд. ІІ «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу» Декларації.

Такі іноземні доходи перераховуються у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів.

У графі 6 рядка 10.7 декларації вказується сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету, розрахована за ставкою 18%.

У графі 7 рядка 10.7 вказується сума військового збору, що підлягає сплаті до бюджету, розрахована за ставкою 1,5%.

У цьому рядку 10.7 необхідно зазначити назву країни, з якої отримано іноземні доходи, та назву валюти.

Громадяни мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік - до 1 липня 2020 року.

Податкові зобов’язання, визначені фізичними особами у таких деклараціях, мають бути сплачені до 1 жовтня 2020 року.

Чи подавати декларацію за доходами від надання в оренду квартири, якщо податок на доходи фізичних осіб та військовий збір сплачувались щоквартально?

Якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, то особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку — орендодавець.

Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені для квартального звітного (податкового) періоду - протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу.

Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються орендодавцем у річній податковій декларації.

Отже, податкову декларацію потрібно подавати один раз за результатами звітного року.

Нагадаємо, що останній день подання декларації за доходами, отриманими у 2019 році – 30 червня 2020 року.

Звертаємо увагу, що подати податкову декларацію про майновий стан і доходи можна через Електронний кабінет платника, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua  або через офіційний вебпортал ДПС.