Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія «Про новації законодавства – на допомогу платникам податків»

, опубліковано 30 червня 2020 о 14:40

Останнім часом податкове законодавство зазнало значних змін. Важливо отримувати інформацію про такі зміни своєчасно. Пропонуємо переглянути питання, які надійшли на «гарячу лінію» ГУ ДПС у Запорізькій області, щоб не пропустити важливу інформацію.

Платник єдиного податку 3-ї групи змінив місце здійснення діяльності. Коли необхідно повідомити податкову?

Законом України від 16.01.2020 р. № 466-IX передбачені зміни щодо застосування спрощеної системи оподаткування, зокрема, в частині надання інформації про зміну місця провадження господарської діяльності.

Так, платник єдиного податку 3-ї групи у разі зміни місця провадження господарської діяльності, інформацію про таку зміну (Заява для застосування спрощеної системи оподаткування та звітності (форма якої затверджена наказом МФУ від 16.07.2019 №308)) подає не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни (п. 298.6 ст. 298 ПКУ) (раніше така заява подавалась разом з декларацією з єдиного податку за звітний квартал, у якому відбулися зміни).

Які штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН на постачання товарів, що звільняються від оподаткування ПДВ?

Законом України від 16.01.2020 № 466-ІХ внесено зміни щодо застосування штрафу за порушення строків реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних (п. 120.1.1, 120.1.2 ст. 120.1). Ці норми набрали чинності з 23.05.2020 року.

Так, за порушення платниками ПДВ граничного строку реєстрації ПН/РК в ЄРПН тягне за собою накладення штрафу в розмірі 2% обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 1020 гривень, при реєстрації:

- податкової накладної/розрахунку коригування, складеної на операції з постачання товарів/послуг, що звільняються від оподаткування ПДВ;

Отже, операції звільнені від оподаткування ПДВ, підпадають під зазначені штрафні санкції.

Протягом якого терміну платник може самостійно оцінити майно, що перебуває у податковій заставі?

Законом України від 16.01.2020 року № 466-ІХ внесено зміни в частині примусового стягнення податкового боргу.

Так, при продажу майна, що перебуває у податковій заставі, платник податків має право самостійно здійснити оцінку шляхом укладення договору з оцінювачем. Якщо платник самостійно не здійснює оцінку протягом одного місяця з дня прийняття рішення про реалізацію майна, контролюючий орган самостійно укладає договір про проведення оцінки майна (було протягом двох місяців) (п.95.12 ст.95 ПКУ).

Тобто, при продажу майна, що перебуває у податковій заставі, термін на самостійне проведення експертної оцінки зменшено до 1 місяця. Така норма діє з 23.05.2020 року.

У разі експорту товарів, як визначити базу оподаткування ПДВ?

Законом України від 16.01.2020 року № 466-ІХ, внесено зміни щодо визначення бази оподаткування ПДВ для операцій з експорту товарів за межі митної території України.

Так, базою оподаткування для операцій з вивезення товарів за межі митної території України є договірна (контрактна) вартість таких товарів, зазначена в митній декларації, оформленій відповідно до вимог Митного кодексу України (п. 189.17 ст. 189 ПКУ).

Для заповнення показників податкової декларації з ПДВ (рядки 2.1 і 2.2), а також з метою складання податкових накладних за такими операціями, база оподаткування визначається як договірна (контрактна) вартість товарів, зазначена в митній декларації, оформленій за такою експортною операцією (графа 42 «Ціна товару» митної декларації).

Зазначена норма набрала чинності з 23.05.2020 року.