Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові новації: єдинники та особи, які провадять незалежну професійну діяльність є платниками податку на прибуток при виплаті доходів нерезидентам

, опубліковано 02 липня 2020 о 07:00

Законом України від 16.01.2020 № 466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України  щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до п.п. 133.1 ст. 133 «Платники податку на прибуток - резиденти»  (набрали  чинності  23 травня 2020 року).

Так, платниками податку на прибуток є, зокрема:

- суб'єкти господарювання - юридичні особи, що обрали спрощену систему оподаткування, є платниками податку при виплаті доходів (прибутків) нерезиденту із джерелом їх походження з України в порядку, визначеному п. 141.4 ст. 141 ПКУ (п.п. 133.1.1 ст 133 ПКУ;

фізичні особи – підприємці, у тому числі такі, що обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, щодо виплачених нерезиденту доходів (прибутків) із джерелом їх походження з України, що оподатковуються в порядку, визначеному п. 141.4 ст. 141 ПКУ (п. 133.1.4 ст. 133 ПКУ).

Тобто, юридичні та фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, фізичні особи – підприємці та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, є платниками податку на прибуток при виплаті доходів (прибутків) нерезиденту з джерелом їх походження з України.

Для зазначених категорій суб’єктів господарювання, у разі виплати доходів нерезидентам, змінами до п. 137.5 ПКУ передбачено застосування річного звітного періоду з податку на прибуток підприємств (норма набирає чинності з з 01 січня 2021 року).

Отже, у разі виплати доходів нерезидентам у 2020 році юридичні та фізичні особи – підприємці, що обрали спрощену систему оподаткування, фізичні особи – підприємці та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, подають за звітний 2020 рік декларацію з податку на прибуток з додатком ПН, у якому відображають такі доходи нерезидентів та відповідні суми податку.