Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія: «Списання боргу з єдиного внеску для окремих категорій недіючих ФОПів»

, опубліковано 03 липня 2020 о 12:00

Днями у Головному управлінні ДПС у Запорізькій області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» стосовно списання боргу з єдиного внеску «сплячим» самозайнятим особам. Пропонуємо ознайомитись з механізмом списання, який оговорювався під час спілкування з платниками.

Який порядок списання боргу з єдиного внеску для підприємців?

Підлягають списанню за заявою фізичних осіб-підприємців несплачені станом на 03.06.2020 року суми недоїмки з єдиного внеску за період з 01.01.2017р. до 03.06.2020р., а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, у разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.

Умовою списання такого боргу є подання до 1 вересня 2020 року (90 днів з дня набрання чинності Закону №592):

- державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи підприємця - заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності,

- до податкового органу - звітності з єдиного внеску за період з 01.01.2017 до дня набрання чинності Законом № 592 (03.06.2020р.). Зазначена звітність подається у випадку, якщо вона не була подана раніше.

За яких умов податкова може відмовити у списанні боргу з єдиного внеску?

Рішення про відмову списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені може бути прийнято за умови, якщо за результатами перевірки податковим органом буде встановлено, що:

- платник податків отримав дохід (прибуток) протягом періоду з 01.01.2017р. до дня набрання чинності Законом № 592;

- суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті.

Якщо суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені платником та/або стягнуті, податковий орган списує суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою.

Чи списується борг платникам єдиного податку?

Списання за заявою платника суми недоїмки з єдиного внеску, штрафів та пені, нараховані на суми недоїмки здійснюється фізичним особам – підприємцям (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), якщо такими платниками з 01.01.2017 не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

Отже списання боргу з єдиного внеску підприємцям - платникам єдиного податку не передбачено.