Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія «Про новації законодавства – на допомогу платникам податків»

, опубліковано 13 липня 2020 о 08:58

Запоріжці знають, куди звертатися за роз’ясненнями нових положень податкового законодавства – на «гарячу лінію» ГУ ДПС у Запорізькій області. Ось що цікавило додзвонювачів цього тижня.

З якого періоду можна застосовувати програмні РРО?

З 01.08.2020 року суб’єкти господарювання можуть при здійсненні готівкових розрахунків із споживачами застосовувати програмні РРО, в якості яких можливо буде застосовувати будь-який пристрій (смартфон, планшет, комп’ютер тощо). Програмний РРО за допомогою спеціального програмного забезпечення може фіскалізувати розрахункові операції на сервері ДПС.

Відповідне програмне забезпечення буде надаватися ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно.

З метою інформування платників податків з питань впровадження програмних РРО ДПС створено банер «Програмні РРО» на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/, в якому розміщується актуальна інформація.

Порядок застосування програмних РРО визначено Законом України від 20.09.2019 № 128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг».

Чи враховуються при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток штрафи, що накладаються податковими органами?

Законом України від 16.01.2020 № 466 внесено зміни до п.п. 140.4.11 ст. 140, яка визначає податкову різницю на суму штрафів, що накладаються на платника податку на прибуток контролюючими органами (норма набула чинності 23 травня 2020 року).

Так, фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується, зокрема, на суму штрафів, пені, нарахованих контролюючими органами та іншими органами державної влади за порушення вимог законодавства.

Отже, починаючи з 23 травня 2020 року фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму штрафів, пені, нарахованих контролюючими органами та іншими органами державної влади за порушення платником вимог законодавства.

З якого періоду платник податку на прибуток може застосовувати «виробничий» метод для нарахування амортизації?

Законом України від 16.01.2020 № 466 внесено зміни до п.п. 138.3.1 ст. 138 та п. 52 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ (набули чинності 23 травня 2020 року), згідно яких дозволено застосування «виробничого» методу для визначення податкової амортизації.

Платники податку на прибуток, які обліковують податкові різниці, можуть  прийняти  рішення про застосування  з ІІ – IV кварталу 2020 року «виробничого» методу нарахування амортизації при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток до основних засобів,  амортизацію яких розпочато за іншим методом.

При цьому, такі платники зобов’язані провести інвентаризацію цих об’єктів основних засобів станом на перше число податкового (звітного) періоду 2020 року, у якому прийнято рішення про застосування «виробничого» методу. 

Якщо прийнято  рішення  про  застосування з ІІ кварталу 2020 року «виробничого» методу нарахування податкової амортизації до основних засобів, амортизацію яких розпочато за іншим методом, то необхідно провести інвентаризацію цих об’єктів станом на 01 квітня 2020 року.