Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія: «Податок на нерухоме майно-2020»

, опубліковано 31 липня 2020 о 10:35

Щоб дізнатись, за яких умов фізичні особи сплачують податок на нерухомість, та не пропустити важливу для Вас інформацію, радимо переглянути добірку відповідей фахівців ГУ ДПС у Запорізькій області, які надійшли під час телефонної «гарячої лінії».

Які громадяни повинні сплачувати податок на нерухомість?

Податок на нерухоме майно сплачують фізичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та нежитлової нерухомості. Об’єктом оподаткування є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.

Якщо об'єкт нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох фізичних осіб, то податок сплачує кожна з цих осіб за належну їй частку.

Якщо об'єкт нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, то податок сплачує одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом.

Податок на житлову нерухомість сплачують фізичні особи – власники житлової нерухомості, якщо площа житла, що перебуває в їхній власності, перевищує встановлений ліміт – пільгову площу (незалежно від кількості об’єктів).

Яким чином визначається податок?

Податок з об'єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється податковим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника, на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а також на підставі оригіналів відповідних документів платника податків.


Який розмір податку для житлової нерухомості встановлений у м. Запоріжжя?

Особливістю сплати податку на нерухомість фізичними особами є те, що податок сплачується за минулий базовий податковий (звітний) період, із застосуванням минулорічних ставок і пільг.

Податок на житлову нерухомість сплачують фізичні особи, якщо площа житла перевищує встановлений ліміт.

Як визначено Податковим кодексом, для фізичних осіб база оподаткування об’єктів житлової нерухомості зменшується:

- для квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;

- для житлових будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

- для різних типів об'єктів житлової нерухомості (у разі одночасного перебування у власності квартир та будинків) – на 180 кв. метрів.

Рішенням Запорізької міської ради у м. Запоріжжя ставка податку для об'єктів житлової нерухомості складає - 1% розміру мінімальної заробітної плати за 2019 рік за 1 кв. метр (у 2020 році цей розмір - 41,73 грн.).

Якщо у власності фізичної особи перебуває квартира (квартири), загальна площа яких не перевищує 120 кв. метрів, то податок не сплачується.

При перевищенні цієї граничної межі (120 кв. м) податок не сплачується з 60 кв. метрів (пільга згідно Податкового кодексу), залишок метражу оподатковується за ставкою – 41,73 грн.

Якщо фізична особа володіє будинком (кількома будинками), загальна площа яких не перевищує 250 кв. метрів, податок не сплачується. У разі перевищення зазначеної граничної межі, сплата не здійснюється з 120 кв. метрів (пільга, визначена Податковим кодексом), решта площі підлягає оподаткуванню за ставкою 41,73 грн.

Власники різних типів об’єктів житлової нерухомості, не сплачують податок із загальної площі не більше 370 кв. метрів. В іншому випадку на 180 кв. метрів поширюється пільга, а за квадратні метри поза такою межею сплачується податок за ставкою 41,73 грн.