Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія «Про новації законодавства – на допомогу платникам податків»

, опубліковано 03 серпня 2020 о 11:52

Особливо в період зміни законодавства важливо вчасно і оперативно отримувати інформацію. Пропонуємо ознайомитись з актуальними питаннями, які надійшли під час останнього сеансу «гарячої лінії»

З якого періоду застосовувати підвищений критерій для визначення основних засобів?

Вартісний поріг для віднесення необоротних активів до основних засобів, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік) - становить 20 тис. грн. (п.п 14.1.138 ст. 14 ПКУ).

Цей критерій застосовується до основних засобів, що вводяться в експлуатацію з 23 травня 2020 року.

Основні засоби, введені в експлуатацію до 23 травня 2020 року, продовжують амортизуватись у податковому обліку, навіть якщо їх залишкова балансова вартість не перевищує 20 тис. грн.

Чи застосовуються санкції за несвоєчасну сплату ПДВ в період дії карантину?

За порушення податкового законодавства, вчинені з 1 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України не застосовуються штрафні санкції, крім санкцій за порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ.

Отже на період дії карантинних заходів, платників ПДВ не звільнено від застосування до них фінансової відповідальності:

- за неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності з ПДВ,

- несплату (несвоєчасну сплату) податкових зобов’язань з ПДВ.

При цьому протягом періоду з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, не будуть застосовуватись санкції за не реєстрацію (несвоєчасну) реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН.

Як будуть здійснюватись перевірки щодо єдиного соціального внеску?

З 18 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України встановлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного соціального внеску.

Документальні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, зупиняються до завершення карантину.