Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія: «Податок на нерухоме майно-2020»

, опубліковано 14 серпня 2020 о 09:40

Під час чергової гарячої лінії щодо порядку сплати податку на нерухомість запоріжці запитували про таке.

  Фізична особа-підприємець має у власності нежитлове приміщення. Чи є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, такий підприємець?

Цивільним кодексом України визначено, що суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, в тому числі і нерухомого майна комерційного призначення, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

Оскільки ст. 266 Податкового кодексу України не визначено такого платника як фізична особа – підприємець, то такий платник – власник об’єктів житлової та нежитлової нерухомості сплачує податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за нормами, передбаченими для фізичних осіб.

Фізична особа отримала у власність нерухомість в другій половині року. Як вона буде оподатковуватись?

Що стосується новоствореного (нововведеного) об'єкта житлової нерухомості, то податок сплачується фізичною особою платником починаючи з місяця, у якому виникло право власності на такий об'єкт.

Орган державної податкової служби направляє податкове повідомлення рішення зазначеному власникові після одержання інформації про виникнення права власності на такий об'єкт.

 Що робити, якщо фізична особа не отримала повідомлення-рішення про сплату податку, але є власником нерухомості?

У такому випадку необхідно звернутися до органів податкової служби за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних, зокрема, щодо об’єктів житлової або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку.

Чи надається пільга зі сплати податку на нерухоме майно на квартиру, що здається в оренду?

Згідно з п.п. 266.4.2 ст.266 Податкового кодексу пільги з податку на житлову нерухомість не надаються на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).