Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія: «Податок на нерухоме майно-2020»

, опубліковано 21 серпня 2020 о 11:08

Запорізькі власники квартир та будинків цього тижня звертались на «гарячу лінію» з приводу оподаткування нерухомості. Термін сплати податку закінчується, тож радимо переглянути добірку відповідей та не відкладати на потім вирішення цього питання.


Як громадяни сплачують податок?

Обчислення суми податку з об'єктів житлової нерухомості здійснюється податковим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника нерухомості.

Податкові  повідомлення-рішення, у яких зазначена сума нарахованого податку та відповідні платіжні реквізити, на які слід сплатити податок,  надсилаються платнику до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом.

Сплатити суму зазначеного в них податку потрібно протягом 60 днів після  отримання.

Якщо є кілька власників квартири, хто сплачує податок на нерухомість?

Податок на нерухоме майно сплачують фізичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та нежитлової нерухомості.  

Якщо об'єкт нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох фізичних осіб, то податок сплачує кожна з цих осіб за належну їй частку.

Як податковий орган отримує інформацію про належні громадянам об’єкти нерухомості?

Податкові органи надсилають податкові повідомлення-рішення в тому випадку, якщо об’єкт нерухомості зареєстровано в Реєстрі об’єктів нерухомого майна.

У разі подання платником податку податковому органу правовстановлюючих документів на нерухоме майно, відомості про яке відсутні у базі даних інформаційних систем, сплата податку здійснюється на підставі цих відомостей до отримання інформації від органів державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Якщо площа квартири у м. Запоріжжя більше 60 кв.м. Чи сплачується податок?

Податок на житлову нерухомість сплачують фізичні особи, якщо площа житла перевищує встановлений ліміт.

Особливістю сплати податку на нерухомість фізичними особами є те, що податок сплачується за минулий базовий податковий (звітний) період, із застосуванням минулорічних ставок і пільг.

Як визначено Податковим кодексом, для фізичних осіб база оподаткування об’єктів житлової нерухомості зменшується: - для квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;

Рішенням Запорізької міської ради у м. Запоріжжя ставка податку для об'єктів житлової нерухомості складає - 1% розміру мінімальної заробітної плати за 2019 рік за 1 кв. метр (у 2020 році цей розмір - 41,73 грн.).

Якщо у власності фізичної особи перебуває квартира (квартири), загальна площа яких не перевищує 120 кв. метрів, то податок не сплачується.

При перевищенні цієї граничної межі (120 кв. м) податок не сплачується з 60 кв. метрів (пільга згідно Податкового кодексу), залишок метражу оподатковується за ставкою – 41,73 грн.