Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія «Про новації законодавства – на допомогу платникам податків»

, опубліковано 25 серпня 2020 о 13:57

Щоб не пропустити актуальну інформацію стосовно останніх змін податкового законодавства, пропонуємо переглянути добірку відповідей фахівців ГУ ДПС у Запорізькій області, що надійшли під час телефонної «гарячої лінії».

Які нові підстави для перевірок на період карантину?

08.08.2020 набрав чинності Закон України від 14.07.2020 № 786-ІХ, яким внесено зміни до п. 522 ст. 52 підрозділу 10 ПКУ, а саме:

• на період дії карантину контролюючим органам надано право проводити документальні позапланові перевірки за зверненнями платника податків;

• документальні позапланові перевірки проводяться також і з підстав, визначених п.п. 78.1.7 ст. 78 ПКУ (тобто коли розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, закриття постійного представництва чи відокремленого підрозділу юридичної особи, в тому числі іноземної компанії, організації, порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків).

Які зміни щодо ведення обліку передбачені для підприємців?

Законом України від 14.07.2020 № 786-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб - підприємців» передбачається спрощення ведення обліку доходів та витрат фізичними особами-підприємцями.

Такі зміни набудуть чинності з 01 січня 2021 року.

Так, підприємці – платники єдиного податку І, ІІ та ІІІ груп (крім платників ПДВ) із 01.01.2021 року можуть вести облік у довільній формі в паперовому та/або електронному вигляді шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Підприємці - платники єдиного податку ІІІ групи, які є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Для фізичних осіб-підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, передбачена можливість вести облік доходів і витрат у зручній для них формі – паперовій та/або електронній, у т.ч. через Електронний кабінет.

Яка база оподаткування ПДВ для операцій з експорту товарів?

Законом України від 16.01.2020 року № 466-ІХ, внесено зміни щодо визначення бази оподаткування ПДВ для операцій з експорту товарів за межі митної території України (норма набрала чинності з 23.05.2020 року).

Так, базою оподаткування для експорту товарів є договірна (контрактна) вартість таких товарів, зазначена в митній декларації, оформленій відповідно до вимог Митного кодексу України.

Для заповнення показників податкової декларації з ПДВ, які відображають обсяги здійснених операцій з вивезення товарів за межі митної території України (рядки 2.1 і 2.2), а також з метою складання податкових накладних за такими операціями, обсяг експортної операції (база оподаткування) визначається як договірна (контрактна) вартість товарів, зазначена в митній декларації, оформленій за такою експортною операцією – а саме у графі 42 «Ціна товару» митної декларації.