Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія: «Податок на нерухоме майно-2020»

, опубліковано 28 серпня 2020 о 14:35

Щоб дізнатись про особливості сплати фізичними особами податку на нерухомість та не пропустити важливу інформацію, радимо переглянути добірку відповідей фахівців ГУ ДПС у Запорізькій області, що надійшли на чергову телефонну «гарячу лінію».

Які особливості сплати податку на нерухомість фізичними особами?

Особливістю сплати податку на нерухомість фізичними особами є те, що податок сплачується за минулий базовий податковий (звітний) період, із застосуванням минулорічних ставок і пільг.

Тобто у 2020 році громадяни сплачують податок за базовий податковий (звітний) період - 2019 рік із застосуванням минулорічних ставок і пільг.

Ставки та пільги з податку на нерухомість залежать від рішень, встановлених місцевими радами на кожній окремій території, де знаходяться об’єкти нерухомості.

Рішення про ставки та пільги зі сплати податку розміщуються на сайтах місцевих рад.

При цьому, ставка податку на загальнодержавному рівні обмежена — не більше 1,5 % від мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року за 1 квадратний метр бази оподаткування.

У 2020 році максимальна ставка податку становить 62,60 грн за кв. метр (1,5% х 4173 грн.)).

Якщо квартира здається в оренду, чи застосовується пільга?

Пільги з податку у вигляді неоподатковуваних квадратних метрів (60, 120 та 180) не застосовуються на об’єкти оподаткування, що використовуються з метою одержання доходів, а саме, надаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності.

Тобто, якщо квартира або будинок здаються в оренду, то податкової пільги не буде, і платити необхідно за кожен квадратний метр нерухомості.

Якщо громадянин не отримав податкове повідомлення – рішення, як сплачувати податок?

Обчислення суми податку з об'єктів житлової нерухомості здійснюється податковим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника нерухомості.

Податкові  повідомлення-рішення, у яких зазначена сума нарахованого податку та відповідні платіжні реквізити, на які слід сплатити податок,  надсилаються платнику до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом.

Якщо податковий орган не надіслав податкове повідомлення-рішення, фізичні особи звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату податкового зобов'язання.

Власники нерухомості, які мають платити податок, але не отримали податкового повідомлення-рішення, можуть звернутися до податкового органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

- об'єктів нерухомості, що перебувають у їх власності;
- розміру загальної площі об'єктів нерухомості;
- права на користування пільгою із сплати податку;
- розміру ставки податку;
- нарахованої суми податку.

Податкове зобов'язання з податку на нерухоме майно може бути нараховано за податкові (звітні) періоди (роки) в межах строків давності (3 роки).