Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія «Про новації законодавства – на допомогу платникам податків»

, опубліковано 31 серпня 2020 о 11:40

До Вашої уваги добірка відповідей щодо перереєстрації платників ПДВ, які фахівці ГУ ДПС у Запорізькій області надали під час останнього сеансу «гарячої лінії».

Платник єдиного податку 3-ї групи переходить на сплату податку за ставкою 3%. Коли подати заяву для реєстрації платником ПДВ?

У разі зміни ставки єдиного податку відповідно до п.п. "б" 4 пункту 293.8 ст. 293 ПКУ реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату податку на додану вартість (п. 183.4 ст 183 ПКУ).

Отже, платником єдиного податку третьої групи у разі добровільної зміни ставки єдиного податку в розмірі 5% реєстраційна заява щодо зміни ставки подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку 3%, що передбачає сплату ПДВ (було не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу).

Підприємство-платник ПДВ розпочало процедуру перетворення. Чи подавати заяву для перереєстрації?

Для перереєстрації платник ПДВ подає відповідно до п. 183.7 ПКУ заяву протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли змінилися дані про платника податку або виникли інші підстави для перереєстрації (п. 183.15 ст. 185 ПКУ).

Отже, перереєстрація платника ПДВ, яка здійснюється у зв'язку з перетворенням, проводиться на підставі заяви, яка подається протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли змінилися дані про платника податку.

Якщо такий платник не подав заяву в установлений строк, його реєстрація платником ПДВ буде анульована.

Платник ПДВ змінив найменування, чи подавати заяву до податкової для перереєстрації?

Перереєстрація у зв'язку із зміною найменування (крім перетворення) (прізвища, імені та по батькові) платника ПДВ, який включений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, здійснюється податковим органом без подання заяви платником ПДВ на підставі відомостей з цього Єдиного державного реєстру (п. 183.15 ст. 183 ПКУ).

Отже, перереєстрація платника ПДВ з причини зміни найменування здійснюється на підставі даних з ЄДР, тобто без подання заяви платником ПДВ.