Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія «Про новації законодавства – на допомогу платникам податків»

, опубліковано 21 вересня 2020 о 11:06

Пропонуємо переглянути відповіді на питання запоріжців, які надійшли під час проведення гарячої лінії, що стосуються нових правил застосування штрафних санкцій.

Платник податку на прибуток виправляє помилку за 2019 рік у вересні. Чи нараховуються штрафні санкції?

За порушення податкового законодавства, вчинені з 01.03.2020 по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України, штрафні санкції не застосовуються (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Отже, платник податку на прибуток, у якого податковий (звітний) період припадає на період дії карантину, має право по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, самостійно виправити помилки у поданих ним Податкових деклараціях за звітні (податкові) періоди, які припадають на період дії карантину, без нарахування штрафних санкцій на суму заниженого податкового зобов’язання.

У разі самостійного виправлення помилок у Деклараціях за звітні (податкові) періоди минулих років (у т. ч. за 2019 рік), протягом проведення карантинних заходів, платник податку на суму заниженого податкового зобов’язання повинен нарахувати штрафні санкції.

Чи застосовуються штрафні санкції за порушення термінів реєстрації ПН/РК в ЄРПН в період дії карантину?

Платники ПДВ не звільняються від застосування до них фінансової відповідальності за неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності з ПДВ, несплату (несвоєчасну) сплату податкових зобов’язань з ПДВ (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

При цьому, протягом періоду з 01.03.2020р. по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби, не будуть застосовуватися санкції за не реєстрацію (несвоєчасну) реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН.

Чи нараховуються штрафи за несвоєчасну сплату єдиного внеску в період дії карантину?

З 01.03.2020р. по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України не застосовуються штрафні санкції за:

- несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;

- неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);

- несвоєчасне подання звітності до податкових органів. Якщо за несвоєчасне подання звітності вже був накладений штраф, то за повторне таке порушення вчинене щодо періодів з 1 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, штраф не застосовується.