Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія «Про новації законодавства – на допомогу платникам податків»

, опубліковано 19 жовтня 2020 о 10:00

Пропонуємо переглянути питання, які надійшли на «гарячу лінію» ГУ ДПС у Запорізькій області, щоб не пропустити актуальну інформацію.

Чи будуть застосовані штрафи за несвоєчасне подання декларації з ПДВ в період дії карантину?

з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України за порушення податкового законодавства не застосовуються штрафні санкції, крім санкцій за порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ.

Отже на період дії карантинних заходів, платників ПДВ не звільнено від застосування до них фінансової відповідальності:

- за неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності з ПДВ,

- несплату (несвоєчасну сплату) податкових зобов’язань з ПДВ.

При цьому протягом періоду з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, не будуть застосовуватись санкції за не реєстрацію (несвоєчасну) реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН.

За серпень п.р. несвоєчасно сплачено єдиний внесок, чи будуть застосовані штрафи?

З 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України, не застосовуються штрафні санкції за такі порушення:

- несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;

- неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);

- несвоєчасне подання звітності до податкових органів. Якщо за несвоєчасне подання звітності вже був накладений штраф, то за повторне таке порушення, вчинене щодо періодів з 1 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ, штраф не застосовується.

Якщо в Реєстрі не зареєстрована ПН за операцією, що звільняється від оподаткування, який передбачено штраф?

Відсутність реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування, складених на операції, що оподатковуються за нульовою ставкою, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 5% обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 3400 грн.

Така норма передбачена 120.1.2 ст. 120.1 ПКУ (зміни внесені Законом України від 16.01.2020 № 466-ІХ, набирали чинності з 23.05.2020).

Водночас, з 01.03.2020 р. по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, не будуть застосовуватися штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК в ЄРПН, граничний строк реєстрації яких припадає на період з 01.03.2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину.