Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія «Про новації законодавства – на допомогу платникам податків»

, опубліковано 16 листопада 2020 о 14:42

Бізнесу важливо вчасно отримувати інформацію про зміни законодавства. Пропонуємо добірку відповідей, які фахівці ГУ ДПС у Запорізькій області надали під час останнього сеансу «гарячої лінії».

Чи проводить податкова перевірки під час карантину за зверненням платника податків?

08.08.2020р. набрав чинності Закон України від 14.07.2020 №786-ІХ, яким доповнено підстави для перевірок на період карантину, а саме:

• на період дії карантину контролюючим органам надано право проводити документальні позапланові перевірки за зверненнями платника податків (п. 52.2 ст. 52 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

• документальні позапланові перевірки проводяться також і з підстав, визначених п.п. 78.1.7 ст. 78 ПКУ (тобто коли розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, закриття постійного представництва чи відокремленого підрозділу юридичної особи, в тому числі іноземної компанії, організації, порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків).

Чи можна включити до податкового кредиту при касовому методі податкові накладні, які виписані більше, ніж 1095 днів тому?

Платники ПДВ, які застосовують касовий метод, суми ПДВ, зазначені в ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН, та не включені до податкового кредиту протягом періоду 1095 календарних днів з дати їх складення, у зв'язку з відсутністю фактів списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) або надання інших видів компенсацій вартості поставки, мають право на включення таких сум до податкового кредиту у звітному податковому періоді, в якому відбулося списання коштів або надання інших видів компенсацій, але не пізніше ніж через 60 календарних днів.

Така норма визначена п. 198.6 ст. 198 ПКУ (внесена Законом від 16.01.2020 № 466-ІХ та застосовується з 23.05.2020 року).

Отже, починаючи з 23 травня 2020 року платники ПДВ, які придбали товари/послуги більше ніж 1095 днів тому, і здійснили розрахунки за такими операціями, мають право включити суми ПДВ, зазначені в податкових накладних, складених постачальниками за такими операціями, до складу податкового кредиту.

Право на формування податкового кредиту за такими ПН зберігається протягом 60 календарних днів з моменту оплати, у тому числі і оплат, які здійснені до 23 травня 2020 року.

Платником ПДВ невчасно подано заяву для перереєстрації, які наслідки?

У разі перетворення юридичної особи - платника ПДВ або зміни даних про платника ПДВ, які стосуються податкового номера та/або найменування (прізвища, імені та по батькові) і не пов'язані з ліквідацією або реорганізацією платника, а також встановлення розбіжностей чи помилок у записах реєстру платників податку проводиться перереєстрація платника ПДВ.

Для перереєстрації необхідно подати заяву протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли змінилися дані про платника податку або виникли інші підстави для перереєстрації.

Отже, перереєстрація платника ПДВ, яка здійснюється у зв'язку з перетворенням, проводиться на підставі заяви, яка подається протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли змінилися дані про платника податку.

Якщо особа, утворена шляхом перетворення, не подала у встановлений строк заяви для перереєстрації, її реєстрація платником ПДВ анулюється відповідно до ст. 184 ПКУ (п. 183.15 ст. 183 ПКУ).

Така норма передбачена п. 183.7 ст. 183 ПКУ (зміни внесені Законом від 16.01.2020 № 466-IX і застосовуються з 23.05.2020).