Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Реалізуєте на ринку текстиль з прилавку: чи потрібно застосовувати РРО?

, опубліковано 23 листопада 2020 о 11:42

Законом України від 20.09.2019 року № 128-IX передбачені нові норми щодо застосування РРО/програмних РРО та визначені етапи їх впровадження.

При цьому, Законом України від 17.03.2020 № 533-ІХ відтерміновано запровадження нових правил використання РРО, а саме:

- до 01.01.2021 року обов’язок застосування РРО/програмних РРО фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які провадять ризикові види діяльності (розрахунки у сфері Інтернет-торгівлі, ресторанного господарства, ювелірної, побутової техніки, медичних послуг, туризму, готелів, секонд-хенду);

- до 01.04.2021 року обов’язок застосування РРО усіма фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку другої - четвертої груп.

Поряд з цим, норми щодо застосування РРО/програмних РРО при здійсненні готівкових розрахунків не поширюється:

на мікробізнес, тобто не стосуються фізичних осіб підприємців – платників єдиного податку першої групи (з річним доходом до 1 млн. грн), зокрема, при торгівлі з торговельних місць на ринках текстильними виробами, взуттям, продовольчими товарами.

фізичних осіб, які продають на ринку вживані речі та продукти власного підсобного господарства.

Також суб’єкти господарювання не мають застосовувати РРО в разі здійснення розрахунків виключно безготівкової форми оплати, тобто якщо:

клієнти розраховуються з ними виключно у безготівковій формі без застосування платіжних карток і перераховують їм кошти на поточний рахунок банківським переказом;

якщо клієнт в касі банку вносить готівку для подальшого її зарахування на поточний рахунок продавця.