Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Що треба знати єдинникам про сплату земельного податку

, опубліковано 10 грудня 2020 о 11:37

Платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку 1-ї – 3-ї груп для провадження господарської діяльності.

Разом з тим, таке звільнення не розповсюджується:

- на діяльність платників єдиного податку 1-ї – 3-ї груп з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку),

- та платників єдиного податку 4-ї групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

Зазначена норма передбачена п.п. 4 п. 297.1 ст. 297 ПКУ (з урахуванням змін, внесених Законом від 16.01.2020 №466, що набули чинності з 01.07.2020).

Отже з 01.07.2020 року платники єдиного податку 2-ї або 3-ї груп, у разі здійснення ними діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку), у тому числі якщо надання в оренду нерухомого майна є одним із видів діяльності або основним, є платниками земельного податку.

Такі платники самостійно обчислюють суму земельного податку за 2020 рік (з 01 липня по 31 грудня) з розбивкою річної суми рівними частинами за місяцями (липень – грудень) та подають з 01 по 20 серпня 2020 року до податкового органу за місцезнаходженням земельної ділянки Декларацію з позначкою «Земельний податок», з типом «Звітна», з заповненням графи «починаючи з», в якій вказується число – 01 і місяць – 07 (за умови, що ними не подавалися Декларації за 2020 рік).

Також ці платники можуть подавати Декларації щомісячно з типом «Звітна» – протягом 20 календарних днів після закінчення звітного місяця, для яких перший звітний місяць – «липень».