Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як юридичній особі подати заяву на компенсацію витрат, понесених на сплату єдиного внеску?

, опубліковано 16 грудня 2020 о 11:52

Законом України від 04.12.2020 №1071-IX «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» передбачено надання одноразової компенсації суб’єктам господарювання юридичним особам з метою відшкодування витрат, понесених на сплату єдиного внеску.

Постановою КМУ від 09.12.2020 №1234 затверджено «Порядок надання одноразової компенсації суб’єктам господарювання, Порядку формування і ведення реєстру набувачів одноразової компенсації суб’єктам господарювання та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 р. № 302».

Одноразова компенсація надається юридичним особам:

- у яких станом на 31.10.2020 р. основний вид економічної діяльності відповідно до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань відносився до переліку основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи, пов’язані із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затвердженого Кабінетом Міністрів України (Постанова КМУ від 09.12.2020 №1236).

- господарська діяльність таких суб’єктів господарювання на дату набрання чинності Законом України від 04.12.2020 №1071-ІХ (10.12.2020р.) за даними зазначеного Єдиного державного реєстру не припинена.

Одноразова компенсація не надається, якщо у суб’єкта господарювання є заборгованість зі сплати єдиного внеску.

Сума одноразової компенсації розраховується як середнє значення сплачених суб’єктом господарювання сум єдиного внеску за десять місяців, що передували набранню чинності Законом №1071 (розрахунок здійснюється шляхом ділення суми єдиного внеску сплаченої за десять місяців на десять).

Для отримання компенсації юридична особа до 21.12.2020 року подає до територіального органу ДПС за місцем обліку як платника єдиного внеску заяву за формою згідно з додатком до Порядку №1234.

Заява подається засобами електронного зв’язку в електронній формі з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису.

Датою подання заяви є дата, зафіксована у квитанції про отримання заяви (перша квитанція), яка формується в автоматичному режимі (в електронній формі), надсилається суб’єкту господарювання протягом операційного дня та є підтвердженням отримання такої заяви.

Інформація про прийняття до розгляду заяви зазначається у першій квитанції, також у першій квитанції повідомляється про її неприйняття із зазначенням причин та пропонується подати нову заяву.

Заява розглядається територіальним органом ДПС протягом трьох робочих днів з дня її отримання.

Про результати розгляду заяви суб’єкту господарювання надсилається квитанція про внесення даних заяви до реєстру (друга квитанція), яка формується в автоматичному режимі (в електронній формі) та є підтвердженням внесення даних заяви до реєстру.

Квитанції надсилаються на електронну адресу, з якої надійшла заява, а також розміщуються в електронному кабінеті.