Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Важливі зміни: що необхідно знати платникам - податків фізичним особам для відстрочення погашення податкового боргу?

, опубліковано 23 грудня 2020 о 13:00

10.12.2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 04.12.2020 р. № 1072-ІХ, яким регулюються питання відстрочення погашення податкового боргу, а саме:

відстрочення до 29.12.2021 року погашення податкового боргу платників податків - фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, що у загальній сумі не перевищує 6800 грн. (п. 12 підр. 10 розд. XX ПКУ).

Отже, відстрочення надається платникам податків - фізичним особам, у тому числі самозайнятим особам, що станом на 01 грудня 2020 року мали загальний розмір податкового боргу за усіма податками та зборами (у тому числі штрафні санкції, пеня та проценти за користування відстроченням) у сумі, не перевищує 6800 грн.

Для відстрочення податкового боргу платнику необхідно звернутись з відповідною заявою довільної форми до податкового органу, де обліковується такий борг.

Додаткових документів подавати не потрібно, оскільки відстрочення здійснюється без укладання окремого договору (ст. 100 ПКУ для цього випадку не застосовується).

Якщо податковий борг обліковується у кількох територіальних органах податкової служби, то заява надається до кожного такого органу окремо.

Заяву можна подати у паперовому вигляді, особисто звернувшись до податкового органу, або надіславши листа, або в електронному вигляді через приватну частину Електронного кабінету. У разі невідповідності платника умовам відстрочення відповідно до Закону №1072, податковий орган надсилає у місячний строк відмову у надання відстрочення.

Якщо платник відповідає критеріям, визначеним Законом №1072, до ІТС вноситься графік відстрочення сплати до 29 грудня 2021 року. Але якщо платником погашено суму відстроченого податкового боргу у повному обсязі раніше, ніж 29 грудня 2021 року, до податкового органу необхідно подати заяву у довільній формі щодо скорочення терміну відстрочення.

У разі погашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу не пізніше 29 грудня 2021 року штрафні санкції та пеня на такі сплачені відстрочені суми не нараховуються, а застосовані (нараховані) підлягають коригуванню до нульових показників.

У випадку непогашення повної суми відстроченого податкового боргу до настання визначеного строку, а також у разі її погашення після 29 грудня 2021 року штрафні санкції і пеня на відстрочені суми, що залишаться непогашеними, будуть нараховуватися у загальному порядку.