Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників податку на прибуток: зміни у формі податкової декларації

, опубліковано 24 грудня 2020 о 12:51

Міністерством фінансів України наказом від 29.10.2020 № 649 "Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства фінансів України від 13 червня 2016 року № 544" затверджено зміни до форми декларації з податку на прибуток (наказ опубліковано у виданні «Офіційний вісник України» 01.12.2020 №94).

Платникам податку на прибуток необхідно подавати декларацію за оновленою формою починаючи зі звітного (податкового) періоду - І квартал 2021 року.

Наказом №649 затверджено наступні зміни:

Позицію "Особливі відмітки" декларації доповнено рядками, які заповнюють:

- юридичні та фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, які є платниками податку на прибуток при виплаті доходів (прибутків) нерезиденту з джерелом їх походження з України;

- іноземні компанії;

- юридичні особи, які здійснюють управління активами щодо діяльності інститутів спільного інвестування, утвореними без статусу юридичної особи, активами яких управляють такі особи.

Змінами, внесеними Законом № 466 запроваджено правила оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії (КІК), передбачені ст. 392 ПКУ, які набирають чинності з 01.01.2021. У зв'язку з цими змінами:


- показники основної частини декларації доповнено рядком 06.1 КІК, в якому відображається податок на прибуток КІК;

- показники рядка 17 обраховуються з урахуванням суми податку зазначеної у рядку 06.1 КІК;

- позицію «Наявність додатків11» доповнено клітинкою під літерами КІК, у якій проставляється кількість поданих додатків КІК до декларації.

Викладено у новій редакції такі додатки декларації:

- додаток ПН до рядка 23 ПН декларації (доповнено відміткою щодо зазначення відомостей про відсутність у нерезидента статусу юридичної особи; перелік доходів нерезидентів із джерела походження з України, які підлягають оподаткуванню у таблиці 1 доповнено новими рядками 8, 16, 24, 30, 31, 32, 33);

- додаток РІ до рядка 03 РІ декларації (доповнено новими різницями для коригування фінансового результату;

- додаток АМ до рядка 1.2.1 додатка РІ до рядка 03 РІ декларації (доповнено новим рядком «А3.12» - для розрахунку амортизації відповідних груп, щодо яких розраховується амортизація за прямолінійним методом з використанням мінімально допустимого строку відповідно до п.п. 43 і 431 підр. 4 розд. ХХ ПКУ та рядком А5.12 -застосування з ІІ-ІV кварталу 2020 року «виробничого» методу нарахування амортизації до основних засобів, амортизацію яких розпочато за іншим методом. Додаток доповнено таблицею, у якій відображається інформація про результати інвентаризації основних засобів, станом на 1 число податкового (звітного) періоду 2020 року. У якому прийнято рішення про застосування «виробничого» методу амортизації.

Внесено зміни до:

- додатку ЗП до рядка 16 ЗП (у показниках рядка 16 додатка, які враховуються у зменшення нарахованої суми податку на прибуток, вилучено рядок 16.5, у якому відображалося зменшення податку на прибуток на суму сплаченого за поточний звітний період акцизного податку за зареєстрованими акцизними накладними на важкі дистиляти (газойль), що класифікуються у відповідних товарних підкатегоріях УКТ ЗЕД, якщо вони були використані для транспортних засобів, що класифікуються у відповідних товарних підкатегоріях УКТ ЗЕД. Відповідно показник рядка 16 дорівнює сумі рядків (рядок 16.1 + рядок 16.4.1).

додатку ВП до рядків 26 - 29, 31 - 33, 35 (таблиця 1 «Врахування помилки(ок) у звітному (податковому) періоді, наступному за періодом, за який виявлено помилку» розрахунку: доповнена новим рядком 06.1 КІК. У показнику рядка 17 змінено формулу розрахунку з урахуванням рядка 06.1 КІК.

додатку ПП декларації.

Форму декларації доповнено додатками, в яких відображається інформація про контрольовані іноземні компанії та розрахунком податку на прибуток контрольованої іноземної компанії:

- додаток КІК до рядка 06.1 КІК декларації;

- додаток КІК-К до рядка 02 КІК-К додатка КІК до рядка 06.1 КІК декларації;

- додаток КІК-ТЦ до додатка КІК до рядка 06.1 КІК декларації;

- додаток КІК-ЦП до рядків 1.2 КІК-ЦП, 1.3 КІК-ЦП додатка КІК-К до рядка 02 КІК-К додатка КІК до рядка 06.1 КІК декларації.